Blå Orkide Ciklid (Aulonocara)

Vanliga handelsnamn: Blå orkidé aulonocara
Vetenskapligt namn: Aulonocara kandeense
Synonymer: Aulonocara maylandi kandeensis, Aulonocara sp. ”Blue Orchide”, Aulonocara sp. ”Blue Orchid”
Familj: Cichlidae
Ursprung: Malawisjön (Kande Island)
Storlek: 15 cm
Temperament: Revirhävdande men fredlig
Svårighetsgrad: 3

Hållning: Den här arten är revirhävdande men fredlig. Det går att hålla flera hanar i samma akvarium så länge det inte är för litet. Rekommenderad vattentemperatur är 23-27 grader C och vattnet ska vara basiskt, ett pH-värdet mellan 7.5 och 8.5 är idealt. Ett 100 liters akvarium räknas som ett absolut minimum om du vill hålla Blå orkidé-aulonocara, det ska helst vara på minst 150 liter. I det vilda kan honor samlas i jättelika stim för att söka föda tillsammans.

Akvarieinredning: Blå orkidé-aulonocara lever i gränszonen där Malawisjöns klippbiotop övergår i sandbiotop. Den uppskattar därför ett akvarium där stenar används för att skapa gömställen och fin sand används som substrat. I naturen letar Blå orkidé-aulonocara mat i sanden men retirerar till klipporna när den behöver skydd.

Föda: Äter mollusker och andra små ryggradslösa djur i det vilda. I akvariet uppskattar den fryst mat, men accepterar även torrfoder.

Odla: Blå orkidé aulonocara är en smula komplicerad att odla i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören silver. Honorna har en brunaktig eller silvrig färg och är lätta att skilja från de mer dramatiskt färgade hanarna. Hanen håller ett revir intill klipporna och leken sker i hans grotta. Honan kan producera över 100 ägg per lek. Precis som alla andra Malawiciklider är Blå orkidé-aulonocara en munruvande art.

Om man håller olika Aulonocara-arter i samma akvarium kan det uppstå hybrider. Risken ökar om honorna har liknande färger trots att de tillhör olika arter.
.
Övrigt: Aulonocara kandeense är listad som ”Vulnerable (VU)” på IUCN Red List of Threatened Species.