Domino Damsel – Domino Frökenfisk

Det finns två olika arter som brukar kallas Domino Damsel: Dascyllus trimaculatus och Dascyllus albisella. De är mycket lika när det kommer till skötselkrav, temperament etcetera och man misstänker att de ursprungligen var samma art. Dascyllus trimaculatus lever i Indiska Oceanen medan Dascyllus albisella enbart kan hittas i närheten av Hawaii. När man vill skilja dem åt brukar man kalla Dascyllus trimaculatus för Threespot Dascyllus (Treprickad Dascyllus) medan Dascyllus albisella går under namnet Hawaiian Whitespot Damsel (Hawaiiansk Vitprickig Frökenfisk) eller Hawaiian Dascyllus. Dascyllus albisella kallas även för A-lo-’i-lo-’i, vilket är dessa namn på Hawaii. Det som skiljer de båda arterna åt, förutom utbredningsområde, är framförallt de vita prickarna. Hos Dascyllus trimaculatus har de ungefär samma storlek som fiskens öga, medan de hos de Hawaiianska fiskarna är mycket större. Precis som många andra arter på Hawaii är Dascyllus albisella troligen resultatet av att en liten population isolerats kring Hawaii för länge sedan och gradvis utvecklats till att bli en egen art.

Domino damsel är en tålig fisk som kan användas som först fisk i ett nytt saltvattensakvarium. Den är även ett bra val för nybörjare eftersom den inte kräver helt perfekta förhållanden. Detta innebär givetvis inte att man bör utsätta en Domino Damsel för långvariga vattenproblem eller hålla den i fel temperatur. Även om den överlever, kommer den gradvis försvagas och det finns givetvis gränser även för vad en tuff fisk som den här klarar av. Om du väljer att använda Domino Damsel som första fisk i ditt akvarium är det viktigt att komma ihåg att dessa fiskar, precis som många andra frökenfiskar, kan vara tämligen aggressiva. Detta innebär att om du senare introducerar nya fiskar till akvariet kan Domino fiskarna attackera dem.

I naturen kan Domino Damseler bilda stora stim, men i akvariet är det vanligt att hålla dem i par. Om du köper unga Domino Damseler kan du ofta hålla flera, eftersom de växer upp tillsammans och bildar ett stim innan de hinner utveckla sin aggressivitet. En ensam vuxen Domino Damsel kan hållas med medelaggressiva arter. Eftersom unga Domino Damseler är mycket fredligare än vuxna, bör man inte blanda olika åldrar eftersom de vuxna troligen kommer börja trakassera de unga fiskarna.

Vuxna Domino Damsel fiskar kan normal växa upp till 12 cm i akvariet. Den största Threespot Dascyllus som fångats in i det vilda var 11 cm, medan den största Hawaiian Dascyllus var något större, 13 cm. Unga fiskar är ofta dekorerade med två mycket distinkta vita prickar, en på ovandelen av kroppen och en på pannan. När fiskarna blir vuxna brukar dessa prickar försvinna.

Domino Damseler är omnivora och är vanligen inte alls svåra att få att äta i fångenskap. Accepterar ofta även död, frusen och frystorkad mat. Ge dem en varierad kost som innehåller både köttig mat och grönsaker/alger. Om det växer alger i akvariet kommer Domino fiskarna beta av dem. I magen på vilda Domino Damseller har man bland annat hittat håralger, copepods och zooplankton.

Om dina Domino Damseller börjar göra ett kurrande ljud i akvariet beror det på att de blivit upprörda av något. Du kan t ex ha skrämt dem genom att börja städa substratet eller flytta runt akvariedekorationer.