Hajmal

Vanliga handelsnamn: Hajmal, Sutchi mal
Vetenskapligt namn: Pangasius hypophthalmus
Synonymer: Pangasius sutchi
Familj: Pangasiidae
Ursprung: Kambodja, Laos, Thailand och Viet Nam
Storlek: 130 cm
Temperament: Fredlig och nervös
Svårighetsgrad: 5

Hållning: Den här arten växer sig mycket stor, så den bör bara hållas av akvarister med riktigt stora akvarium. Den är också mycket nervös och det kan vara svårt att få den att må bra instängd i ett akvarium. Det är vanligt att akvariebutiker säljer Hajmalar när de fortfarande är små, men du bör tänka över saken både en och två gånger innan du bestämmer dig för att skaffa en. Dessutom är Hajmalen en stimfisk som inte ska hållas ensam utan i en grupp om minst fem individer. Ensamma Hajmalar blir mycket nervösa och skadar sig lätt. Vattentemperaturen bör hållas mellan 22 och 25 grader C och dH mellan 2 och 29.

Akvarieinredning: Akvariet bör ha en stor öppen yta som fiskarna kan simma omkring i. Täck akvariet ordentligt så att fiskarna inte hoppar ut. Undvika utrustning och dekorationer med skarpa kanter eftersom fiskarna lätt kan skada sig på dessa.

Föda: Hajmalen är en allätare som äter fisk, skaldjur och växtdelar i det vilda. Äter alla sorters mat i akvariet, men stora exemplar är naturligtvis svåra att hålla på flingfoder och liknande. Gamla fiskar äter bara vegetabilisk föda.

Odla: Hajmalen är mycket svårodlad i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören guld.Det råder en viss osäkerhet kring hur man könsbestämmer hajmal, men hanarna är oftast mer långsträckta och brukar ha mörkare ränder.

Övrigt: Det finns en framodlad albinovariant av Hajmal.