Cynolebias

Cynolebias är det största släktet av Killifisk. Cynolebias-arterna är ganska lika Nothobranchius-arterna från Afrika, men Cynolebias Killifisk har elegantare fenor och är inte lika färgglada. Vilda Cynolebias Killifiskar hittar man bara i Sydamerika, i ett område som sträcker sig från Brasilien i norr till Argentina i söder.

Cynolebias Killiefisk arter hålls ofta i akvarium och de tolererar vanligt kranvatten, om det inte är ovanligt hårt. De föredrar mjukt vatten och det är därför alltid att föredra framför hårt vatten. Vattentemperaturen bör vara mellan 20-25ºC. Cynolebias Killifisk känner sig mindre stressade i planterade akvarium där plantorna ger dem ett naturligt skydd. De vill helst ha levande föda som Vattenloppor, Artemia och maskar. Man kan lära Cynolebias Killifiskar att äta andra typer av mat, men de mår bäst av att få levande föda då det får fiskarna att visa klarare färger och behålla sitt naturliga beteende. Ett av de enklaste och billigaste sätten att ge dina Cynolebias Killifiskar levande föda är att föda upp dina egna Artemia.

Vilda Cynolebias Killifiskar lägger sina ägg i lera där äggen är säkra under torrperioden. När det börjar regna igen flera månader senare kläcks äggen. Du kan odla många Cynolebias Killifiskarter i akvarium om du arrangerar torrperioder för äggen. Du behöver en plastbehållare eller liknande och torv eller mossa. Mossan ska kokas och sköljas tills den är väldigt ren. Lägg mossan i behållaren och sätt på ett lock. Locket måste ha en liten öppning så att din Cynolebias Killiefisk kan komma in och lägga sina ägg där. Om din behållare flyter eller ramlar i akvariet så lägg några stenar på botten av behållaren så den står lite stadigare. Om inga ägg läggs måste mossan bytas efter några veckor för att undvika bakterier.

När du har fått dina Cynolebias Killifiskar i lekkondition kommer hannen att välja ut en lekplats, förhoppningsvis den förberedda behållaren, och förmå honan att lägga sina ägg där. Hannen kommer att tillbringa mycket tid ovanför lekplatsen medan honan kommer att simma runt och försöka undvika den. När honan är redo simmar hon till lekplatsen och lägger sina ägg.

När äggen har lagts och befruktats är det dags att låtsas att det blir en ordentlig torka. Ta ut behållaren från akvariet och pressa mossan mot ett fint nät. Försök att ta bort den mesta fukten genom att försiktigt krama ur mossan. Lägg sen mossan i en plastpåse och förvara den någonstans där temperaturen håller sig mellan 20-25ºC. För äggen är det här början på en torrperiod. Hur länge du ska ha äggen där beror på vilken Cynolebias art du odlar. Försök att ta reda på hur länge en typisk torrperiod är i dess naturliga miljö. Det går inte att ge några generella råd eftersom Cynolebias Killiefiskar kommer från så olika delar av Sydamerika.

Simulera början av regnperioden genom att lägga äggen i en vattenfylld behållare som kan fungera som yngelakvarium. När äggen dränks i vatten utvecklas de och kommer småningom att kläckas. Yngelakvariet behöver inte vara särskilt djup så länge som det har tillräckligt med yta. Rekommenderad vattenkvalitén beror på vilken Cynolebias art du har. Försök att imitera dess naturliga miljö. Du kan lägga lite svampbehandlingsmedel i yngelakvariet för att minska risken för svamp och mögel. Cynolebias ägg och yngel är känsliga för svampinfektioner. När äggen har kläckts kan du mata ynglen med små Artemia. Ju större ynglen blir desto stötte artemia.