Saltvattensakvarium

Att sköta ett saltvattensakvarium är normalt svårare än att sköta ett sötvattensakvarium, men det finns förstås undantag till den regeln. Ett grundläggande saltvattensakvarium med tåliga arter kan vara mycket enklare att sköta än ett komplicerat sötvattensakvarium med oerhört känsliga eller på annat sätt svårhanterade arter. Att saltvattensakvarium är svåra att sköta är inte enda anledningen till att de fortfarande är så pass ovanliga. En nybörjare som vill sätta upp ett enkelt sötvattensakvarium kan normalt göra det inom en tämligen rimlig budget. Sötvattensakvarier är helt enkelt inte mycket dyrare än många andra hobbies, i all fall inte så länge du håller dig till vanliga och tåliga arter. När det gäller saltvattensakvarium är problemet att även ett väldigt grundläggande nybörjarakvarium ofta kostar en hel del eftersom de krävs särskild utrustning lämplig för saltvattensfisk och andra marina arter. Det är därför vanligast att man skaffar ett saltvattensakvarium när man redan haft sötvattensakvarium i några år och vet att man verkligen trivs med sin hobby.

För att underlätta för den som vill hålla ett saltvattensakvarium har vi delat in den här delen av Akvariefisk.com i två delar. I den ena delen finns grundläggande information om hur man sätter upp och sköter om ett saltvattensakvarium. I den andra delen finns information om de olika varelser som kan leva i ditt saltvattensakvarium, t ex saltvattensfisk, koraller, anemoner och skaldjur.

Sätta upp ett saltvattensakvarium

I den här delen av saltvattensavdelningen har vi samlat information om hur man sätter upp och sköter om ett saltvattensakvarium. Här hittar du bland annat information om hur du kan göra för att sätta upp ett saltvattensakvarium, om vilken utrustning du kan tänkas behöva, hur vattenkemin bör vara i akvariet, samt allmän akvarieskötsel. Det finns även en artikel om lämpliga nybörjarfiskar.

Generellt sett finns det tre olika sorters saltvattensakvarium:

Saltvattensakvarier med enbart fisk

Saltvattensakvarier med fisk och levande sten

Revakvarier

Dessa olika typer av saltvattensakvarium har många likheter, men det finns även viktiga skillnader som man måste ta i beaktande. Om du vill hålla ett revakvarium med vanliga akvariumkoraller kommer du t ex behöva mycket stark belysning eftersom de flesta populära koraller lever i symbios med fotosyntetiserande alger.

Saltvattensfisk och andra marina arter

I den här delen av saltvattensavdelningen hittar du information om en lång rad olika arter som kan bebo ditt saltvattensakvarium. Många av dem är givetvis saltvattensfiskar; all från lättskötta Frökenfiskar och Blennider till aggressiva Korallväktare och den giftiga Drakfisken. När det gäller ryggradslösa djur är stenkoraller, mjuka koraller och svampar mycket populära i saltvattensakvarier, och kombineras ofta med djur som hjälper till att hålla akvariet rent såsom kräftor, nakensnäckor och putsarräkor. Om du är intresserad av att hålla mer ovanliga och krävande vattenvarelser i ditt saltvattensakvarium kan du t ex prova att hålla anemoner, maneter eller sjöhästar. Sjöhästar är dock utrotningshotade i många delar av världen och man bör därför enbart köpa individer som bevisligen är odlade i fångenskap.