Segelfenspleco

Vanliga handelsnamn: Segelfenspleco, Leopardpleco
Vetenskapligt namn: Glyptoperichthys gibbiceps
Synonymer: Hemiancistrus gibbiceps, Pterygoplichthys gibbiceps
Familj: Loricariidae
Ursprung: Brasilien, Ecuador, Peru och Venezuela.
Storlek: 50 cm
Temperament: Fredlig, men hanar kan bli aggressiva och revirhävdande när de blir större, särskilt mot andra hanar av samma art.
Svårighetsgrad: 1

Hållning: Lättskött och lämplig som nybörjarfisk, men tänk på att den kan växa sig mycket stor och att stora hanar kan blir aggressiva och revirhävdande. Stora exemplar kan behöva akvarium på över 500 liter. Rekommenderad vattentemperatur är 23-27 grader C, pH-värdet bör ligga mellan 6 och 8 och dH-värdet mellan 5 och 19. Akvariet får gärna ha stark vattencirkulation.

Akvarieinredning: Segelfenspleco vill ha gott om gömställen. Använd rötter och stenar för att bygga tillräckligt stora håligheter och skrymslen som fisken kan retirera till.

Föda: Segelfenspleco äter en blandad kost med stor andel alger och växtmaterial. Äter de flesta sorters fiskmat i akvariet, men det är viktigt att du ser till att den har tillgång till vegetabilisk mat.

Odla: Segelfenspleco är svår att odla i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören guld. Segelfenspleco är en substratruvare som lägger sina ägg i hålor. De brukar därför odlas i stora dammar där de kan gräva långa tunnlar i substratet. Det är mycket svårt att könsbestämma Segelfenspleco.

Övrigt: Små Segelfenspleco är effektiva algätare.
Segelfensplecon är en nattaktiv art, men i ett akvarium där den känner sig trygg kan du få se den även på dagen eller i gryning/skymning.