Silverhajmal

Vanliga handelsnamn: Silverhajmal
Vetenskapligt namn: Hexanematichthys seemanni
Synonymer: Arius seemanni, Tachisurus seemani
Familj: Ariidae
Ursprung: Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Mexico, Nicaragua, Panama och Peru
Storlek: 35 cm
Temperament: Fredlig
Svårighetsgrad: 3

Hållning: De här fiskarna hålls ofta i sötvattensakvarier i akvariebutiker och säljs innan de hunnit bli större än 5-10 cm långa. Innan du skaffar en Silverhajmal bör du dock tänka på att den kan bli upp till 35 cm lång. Dessutom är det en stimfisk så man ska helst hålla flera tillsammans. Om du vill ge din Silverhajmal ett bra hem behöver du alltså ett mycket sort akvarium. 700 liter räknas som ett minimum. Du bör också gradvis vänja den vid bräckt vatten, eftersom det är hälsosammare för vuxna fiskar. För unga fiskar är ett s.g på 1.005 tillräckligt, men i takt med att fisken åldras bör salthalten ökas till minst s.g. 1.015. I naturen lever Silverhajmalen inte bara i bräckt vatten utan även i havet nära kusten.

Rekommenderad vattentemperatur är 22-26 grader C. Vattnet ska helst vara neutralt eller något basiskt, mellan pH 7 och 8. Vattnets hårdhet bör ligga mellan dH 8 och 30. Silverhaj är fredlig och kan kombineras med andra fredliga fiskar, men välj inte små fiskar eftersom de kan bli uppätna. Hanar kan vara revirhävdande mot andra hanar.

Akvarieinredning: Det är viktigt att det finns gott om simutrymme i akvariet.

Föda: Silverhajen är en allätare och bör inte hållas med mindre fiskar eftersom de riskerar att bli mat. Äter alla sorters standardmat i akvariet, men föredrar levande foder och frysfoder.

Odla: Det är mycket svårt att odla Silverhajmal i akvarium, bland annat för att de vill ha mycket plats och bräckt till salt vatten. Förändrad salthalt är förmodligen nödvändig för att få igång lekbeteendet. Silverhajmalen är en munruvande art och det är hanarna som ruvar. Man kan se skillnad på könen genom att titta på kroppsformen, hanarna är mer långsträckta. Honorna brukar ha ljusare fenor.

Övrigt: Om du köper mycket unga Silverhajmalar bör du vara beredd på att deras färger kan blekna betydligt när de blir vuxna.