Stora Malar

Det finns många olika malarter som kan växa och bli stora, och man kan hitta stora malar över nästan hela världen. I den här artikeln kommer vi att fokusera på några stora malarter man kan hitta i Nordamerika, Europa och Asien. Vi börjar i USA där man kan hitta den minsta av dessa stora malar.

Stora malar i Nordamerika

I Nordamerika finns flera olika malarter som kan växa och bli stora. När man i Amerikanska sammanhang talar om ”monstermalar” är det oftast Pylodictis olivaris, Blå Dvärgmal eller Prickig Dvärgmal man talar om. Alla tre kan bli över 1 meter långa och väga över 25 kg. Monstermal-myterna baseras ofta på malar som fiskare varit nära att fånga, men aldrig fått upp. Malar kan bli över 50 år gamla, så det är inte svårt att förstå att det tillslut bildas myter och skrönor kring enorma malar som tycks leva för alltid.

Den Prickiga Dvärgmalen kan hittas i de flesta vattnen men är vanligast i floder med klart vatten och sand eller stenbotten. De kan bli 130 cm långa och väga 26 kg. Det är dock ganska ovanligt att se en så stor Prickig Dvärgmal.

Den Blå Dvärgmalen hittas oftast i klart, strömt vatten på den södra delen av Nordamerikas Atlantsida. Man vet att de kan bli 170 cm långa och väga 45kg. Det finns rapporter från 1800-talet om att man ska ha fångat Blå Dvärgmal som vägde 68 kg, men man vet inte om det är falskt eller sant. Det är mycket troligt att större malar är ovanligare nu eftersom malbeståndet minskat drastiskt under 1900-talet.

Pylodictis olivaris finner man över stora delar av USA eftersom den har inplanterats i många vatten för att glädja sportfiskare. Den här malen kan bli 155cm lång och väga 56 kg. Detta gör att Pylodictis olivaris är den största malen i USA, och troligen bakgrunden till många historier om monstermalar.

Stora malar i Europa

De stora malarna som i Nordamerika liknar dvärgar om man jämför med arterna i Europa och Asien. Den största malarten i Europa är europeiska malen. Den är också den största europeiska sötvattensfisken och tävlar om platsen om största sötvattenfisk i världen. Den här malen kan bli lika stor som en Vithaj, upp till 5 meter och väga över 300 kg. Obekräftade rapporter säger att det finns eller funnits större exemplar. Man hittar europeiska mal i hela Europa, men den är utrotningshotad i flera delar och skyddas av Bernkonventionen. Den har planterats in i Storbritannien men börjar nu skapa problem där då den saknar naturliga fiender. Man kan även hitta europeiska mal i delar av Asien.

Stora malar i Asien

I Mekongdeltat, Kambodja och Laos finns en annan mycket stor mal, som också tävlar om titeln som största sötvattenfisk. Den blir inte så lång som den europeiska malen men väger mer. Mekongjättemalen blir mer och mer ovanlig och hittas på IUCN:s Röda Lista över utrotningshotade arter. Mekongjättemalen kan bli 3 meter lång och väga upp till 350 kg vilket är mer än europeiska mal, som inte väger mer än strax över 300 kg. Mekongjättemalen är den fisk som växer snabbast i världen och kan nå en vikt på 150-200 kg på bara 5 år, vilket gör den här malen till en ”monstermal” på minimal tid.