Akvariebelysning

Varför ska man ha akvariebelysning?

  • Akvariebelysning uppfyller flera viktiga funktioner i akvariet.
  • Det ger de fiskar och andra levande varelser i akvariet en känsla av dag och natt.
  • Man kan använda sig av ljuset för att framkalla lek hos vissa arter.
  • Ljus är nödvändigt för fotosyntes.
  • Rätt sorts ljus kan göra ditt akvarium mycket vackrare att titta på.

Att välja fel belysning kan i bästa fall leda till akvariet ser lite trist ut för betraktare, i värsta fall att akvariet blir fullt av alger eller att ljuskrävande växter och koraller dör. Felaktig belysning kan också leda till att akvariet blir överhettat och vattentemperaturen olämplig för akvariets invånare.

Vilka olika sorters akvariebelysning finns det?

De vanligaste sorternas belysning på markanden just nu är:

Incandescent (helt vanlig glödlampa)

Fluorescerande

Normal output fluorescerande (NO)
High Output fluorescerande (HO)
Very High Output fluorescerande (VHO)
Power Compact fluorescerande

Kvicksilverbelysning

Metallhalogen

Light Emitting Diodes (LED)

Akvariebelysning för akvarium med enbart fisk

I ett akvarium med bara fisk räcker det oftast med vanlig standardbelysning. Man kan använda vanliga glödlampor, men lysrör drar mindre ström och brukar hålla längre vilket gör dem till en bättre investering på lång sikt. Vanliga glödlampor som inte är lågenergilampor blir mycket varma när de lyser och detta kommer givetvis påverka temperaturen i akvariet. När man väljer akvariebelysning för ett akvarium med enbart fisk kan man fokusera på tre huvudpunkter.

Kommer ljuset att överhetta mitt akvarium?

Vad blir billigast räknat per månad?

Vilket eller vilka sorters ljus får mina fiskar att se vackrast ut?

Vill du arrangera en mer avancerad belysning finns det många andra intressanta saker man kan göra med hjälp av belysningen. Du t ex fundera på om du vill använda blå extraljus för att skapa gryning och skymning för dina fiskar, akvarister som har rötter i akvariet som färgar vattnet lite gult kan överväga riktigt kallt ljus osv.

Akvariebelysning för akvarium med levande växter

Akvarieväxter är beroende av fotosyntes och behöver därför ljus för att inte svälta ihjäl. Hur starkt ljus som behövs varierar mycket mellan de olika arterna. Om du t ex vill hålla Javaormbunke eller Javamossa kan du oftast klara dig med samma belysning som för ett akvarium med bara fisk. Om du däremot vill hålla t ex den rödbladiga Alternanthera reineckii kommer du behöva mycket stark belysning. Enda sättet att avgöra vilken sorts belysning som är lämplig är därför att läsa på om just de arter du är intresserad av att hålla. Fluorescerande belysning är vanligt i planterade akvarium eftersom det påminner mer om naturligt solljus och innehåller för plantorna ett bättre spektrum av våglängder än vanliga glödlampor.

Akvariebelysning för saltvattensakvarier med koraller mm

Koraller kan inte själva utföra fotosyntes, men många arter lever i symbios med alger som kan. Detta innebär att korallerna är indirekt beroende av starkt ljus i akvariet. Om algerna som lever inuti korallen inte får tillräckligt med ljus kan de inte producera tillräckligt med näring och korallen svälter ihjäl. Akvarister som håller koraller brukar därför ha mycket stark belysning i sina akvarier. Det finns dock koraller som klarar sig med förhållandevis milt ljus.

De allra flesta koraller som idag hålls av akvarister kräver minst Very High Output fluorescerande (VHO) belysning. I många fall behöver man skaffa metallhalogenbelysning som är ännu starkare, särskilt om akvariet är djupt. Kvicksilverbelysning påminner till sin konstruktion om metallhalogenbelysning, men är inte så vanlig idag eftersom den producerar ett mer begränsat ljusspektrum.

Några ord om färgspektrum

Ljus består av olika våglängder. Naturligt ljus från solen har t ex ett helt annat färgspektrum än ljuset från en vanlig glödlampa. I takt med att ljus penetrerar vatten filtreras också de olika våglängderna bort i en viss ordning, och organismer som lever en bit ned under ytan kan därför ha anpassat sig till ett helt annat våglängdsspektrum än de som lever precis vid ytan. Om du vill hålla koraller eller mycket ljuskrävande växter bör därför du läsa mer detaljerade artiklar kring hur man väljer ljus för just dina arter. Att laborera med olika färgspektrum är också en vanlig metod för att få akvariet att se vackrare ut och lyfta fram färgerna hos dess innevånare.

Akvariedjup

Hur djupt ditt akvarium är påverkar du stark belysning du behöver. När ljus filtreras genom vattnet försvinner mer och mer av ljuset, och växter eller koraller som befinner sig på bottnen av en djup tank kan därför lida av ljusbrist även om ljusnivåerna i den i övre delen av akvariet är mycket goda. Om du har ett ovanligt djupt akvarium bör du därför ta alla rekommendationer med en nypa salt och satsa på något starkare ljus än vad som rekommenderas.

Kombinationer

Genom att kombinera flera olika sorters ljus kan man skapa intressanta effekter i akvariet. Som nämnts ovan kan man t ex kombinera sin vanliga belysning med en blå belysning som man använder för att ge fiskarna en känsla av gryning och skymning istället för att tvärt stänga av strömmen. Man kan också kombinera flera sorters ljus för att ge växter och koraller tillgång till ett bredare ljusspektrum.