Drakfisk

Drakfiskarna tillhör familjen Scorpaenidae. Det finns ca 350 olika arter spridda över 70 olika släkten. Medlemmarna av Scorpaenidae har fått sitt namn efter skorpionerna, eftersom drakfiskarna också kan förgifta sitt byte eller en anfallare. Även på svenska kallas de ibland för skorpionfiskar.

Du bör alltid vara mycket försiktig när du hanterar en drakfisk eller sträcker ned händer i ett akvarium där det bor en drakfisk, eftersom de har gifttaggar på ryggen. Exakt hur starkt giftet är varierar mycket mellan olika fiskar, men det brukar göra minst lika ont som ett getingstick. Eftersom man kan vara allergisk mot drakfiskens gift är det alltid en mycket bra idé att söka läkarvård om du råkar få ett sting från din drakfisk. Även om det är ovanligt så har det hänt att människor dött efter att ha blivit stuckna. Giftet kan bland annat ge andningsproblem, muskelkramp, kväljningar och inflammation i lymfsystemet. Spola rent den stuckna huden med rinnande vatten, helst riktigt varmt vatten eftersom stark värme lindrar giftets effekt, och uppsöka läkarvård.

För att minska risken för skador både på dig och på fisken är det bra att ta med en tillräckligt stor hink med säkert lock när det är dags att transportera hem din nya drakfisk. Drakfiskar är nattaktiva rovfiskar. De brukar gömma sig i grottor och hålor under dygnets ljusa timmar och jaga under natten. Ibland kan man se dem jaga i grupp. När du inreder akvariet bör du se till att drakfisken har en eller flera lämpliga hålor att vila i.

Om ditt akvarium är på 375 liter eller mer kan du hålla dvärgdrakfiskar. Dvärgdrakfiskarna har sammanväxta bukfenstrålar och som namnet antyder är de mindre än vanliga dvärgfiskar.

Det finns flera olika arter att välja mellan om du vill hålla dvärgdrakfiskar. De flesta kan nå en längd av 20 cm, men den allra minsta, Dendrochirus biocellatus, stannar kring 10-12 cm. Dvärgdrakfiskar är fredliga och fungerar ihop med andra fredliga fiskar. De är dock rovfiskar och ska givetvis inte hållas tillsammans med djur som de uppfattar som lämpliga byten, såvida det inte är okej att de äter upp dem. Dvärgdrakfiskar förstör inte koraller. Du kan mata dina Dvärgdrakfiskar med småfisk, t ex guppy. Med lite träning kan man oftast få Dvärgdrakfiskar att acceptera icke-levande mat också, såsom räkbitar. Det är inte bra att börja träna fiskarna direkt när du får dem eftersom de kommer att vara stressade av transporten och omställningen till ett nytt akvarium. Vänta tills de äter levande fisk med god aptit innan du börjar försöka förändra deras kost. Dvärgdrakfiskarna räknas som svårskötta och är inte lämpliga som nybörjarfiskar. Om de inte mår bra i akvariet drabbas de lätt av Oodinium.

Om du vill hålla den mest välkända drakfisken, Pterois volitans, behöver du ett mycket större akvarium än för dvärgdrakfiskar. Minst 1000 liter rekommenderas. Pterois volitans kan bli upp till 35 cm lång och har långa, utstående spröt. Precis som de mindre drakfiskarna är den fredlig, men går givetvis inte bra ihop med djur som den ser som bytesdjur. Den förstör inte korallrev eller levande sten. Pterois volitans uppskattar levande mat, men kan tränas till att äta fiskbitar och liknande. Oodinium är ett vanligt problem även för den här drakfisken.