Putsarräkor

Putsarräkan (Lysmata amboinensis) är ett trevligt tillskott till akvariet eftersom den rensar fiskarna från parasiter. De kommer också att äta upp överbliven mat i akvariet och på så sätt hjälpa till att hålla vattenkvalitén uppe. Den är revsäker och har ett lugnt och vänligt temperament. Putsarräkan är lätt att hålla, men är känslig för snabba förändringar. De leker ofta även i fångenskap, men fiskar och andra djur i akvariet uppskattar räklarver som mat, så det är sällan någon larv som överlever.

Putsarräkan är vanlig i revakvarium, men kan även hållas i saltvattensakvarium med enbart fisk. Det är naturligtvis alltid olämpligt att hålla putsarräkor tillsammans med fiskarter som kommer att se dem som bytesdjur eller kan bete sig aggressivt mot räkorna. Putsarräkor ska t ex helst inte kombineras med Drakfiskar, Korallväktare eller Tryckare.

Putsarräkan är en omnivor art och den äter nästan vad som helst. Om en fisk lider av någon hudparasit, t ex marin vita pricksjuka, simmar den gärna fram till en putsarräka och låter den rengöra dess hud. Putsarräkan vinner också på samarbetet eftersom den kan äta upp de näringsrika parasiterna. Putsarräkorna brukar även plocka död eller döende hud från fiskar och därigenom minska risken för infektioner och parasitangrepp. När putsarräkan undersöker en fisk begränsar den sig inte bara till huden, den brukar även nogsamt kontrollera gälarna och vissa räkor vågar till och med kontrollera fiskens munhåla.

Eftersom många mediciner som dödar hudparasiter även skadar koraller är putsarräkor och liknande djur en väldigt bra idé om du planerar att hålla ett revakvarium. Att titta på när djuren i akvariet hänger sig åt den här sortens naturliga beteenden är också väldigt intressant. När du sträcker ned händer i tanken kan det hända att dina putsarräkor tycker att din hud också behöver rengöras lite. Om du håller flera putsarräkor tillsammans, minst 2-3 stycken, kan det hända att de sätter upp en liten ”rengöringsstation” i akvariet. De sätter sig på en viss plats och fiskarna lär sig snart att simma dit för att blir putsade. Man ska helst hålla åtminstone 4-5 putsarräkor tillsammans.

Putsarräkor har en gulbrun färg och är dekorerade med två röda och ett vitt sträck över ryggen. Räkorna kan nå en storlek av 6 cm. I takt med att putsarräkan växer kommer den att byta skal. Det går bra att låta skalen ligga kvar i akvariet, de är inte farliga för vattenkvalitén. För att putsarräkan ska kunna skapa nya skal åt sig själv behöver den jod. Det är därför bra att regelbundet tillsätta jod till akvariet.

Vilda putsarräkor lever i tropiska delar av Atlanten och putsarräkor mår därför bäst i ett akvarium där vattnet är varmt. Putsarräkor kan vara känsliga för snabba förändringar, och det är viktigt att vattenkvalitén inte bara är hög utan också stabil. De ska heller inte utsättas för andra snabba förändringar, t ex fluktuerande temperaturer. När du skaffar dina putsarräkor är det viktigt att låta dem acklimatisera sig långsamt till sin nya miljö. Acklimatisering processen bör få ta åtminstone 2 timmar, helst längre. Detta är särskilt viktigt om de kommer från ett akvarium med annorlunda pH.

Man kan inte lita på att putsarräkorna får i sig all mat de behöver genom att putsa fisk. Det är därför bra att hålla lite koll på dem och se om de hinner snappa åt sig några rester av fiskmaten. De äter i princip alla former av fiskmat, men det kan ta lite tid för dem att förstå att flingfoder faktiskt är mat.