Tilapia fisk

Tilapia är en typ av ciklid.  Det finns flera olika arter som kallas tilapia och alla är ciklider.  Vissa men inte alla av dessa arter tillhöret genuset tilapia.  Den fisk som du kan köpa i matvarubutiken under namnet Tilapia är inte en del av genuset tilapia utan det rör sig istället om en  Oreochromis art.   Oreochromis niloticus och olika hybrider är de mest vanliga fiskarna du hittar under namnet tillapia i matvarubutiken. Sarotherodon galilaeus förekommer också. Du kan läsa mer om Tilapia som mat längre ner i texten.

Oreochromis niloticus, Niltalipia, kan hållas som akvariumfisk och man hittar den då och då i akvariebutiker.  Arten är lätt att hålla och förökar sig villigt men växter sig för stor för de flesta akvarium.  De kan växa mycket snabbt.    De når lätt 30 cm i längd men vissa källor hävad att de kan växa till 60 cm i läng.  Niltilapian är en munruvare.

tilapia fisk

Tilapia i akvarium

Denna guide kommer att vara relativt yttlig eftersom det finns så många olika arter som kallas för tilapia.  Lyckligtvis har de alla relativt likartade öskemål när det kommer till att hålla dem i akvarium.  De har relativt olika lekbeteende men deras skötsel är likartad.

De flesta tilapia species växer sig relativt stora och är relativt fredliga jämfört med många andra ciklider.  Detta innebär dock inte att de är lämpliga för sällskapsakvarium.  De är fortfarande mer aggressiva än många andra arter. De kan hållas i sällskapsakvarium med andra ciklider.

De flesta tilapia arter är mycket matgiriga och äter allt som de kan äta.  Det inkluderar både mindre fiskar och akvariets växter.   Tilapior är inte mycket rovgiriga men äter fiskar som får plats i deras mun.  De äter och förstör normalt alla växter.  Tåliga växter såsom anubias, Java ormbunke och crinum kan normalt hållas med Tilapia men vissa individer förstör även dessa.  I vissa fall fungerar det att hålla tilapia i planterade akvarium men detta är inget man kan räkna med skall fundera.  Var redo att förlora dina växter om du placera en tilapia i ditt akvarium.

De flesta tilapia arter behöver ett sorts akvarium. Jag tycker aldrig man skall hålla dessa fiskar i akvarium som är mindre än 200L.  Många arter är mest lämpade för akvarium som är större än 500L eller inomhusdammar.  Små fiskar kan hållas i mindre akvarium men de växer mycket snabbt och du kommer behöva flytt dem till ett större akvarium inom några månader.

Fiskarna är som tidigare sagt mycket matgiriga och accepter all mat du ger dem.  De kan matas med havregryn. När man odar tilapia kommersiellt förekommer det att man utfodrar dem genom att dump grisavföring i vattnet.  Tilapierna äter de alger som detta producerar. Fiskarna mår bäst om du ger dem en varierad diet men både animaliska och vegetarisk inslagg.  Minst 50% skall vara vegetariskt.

De flesta tilapia arter leker villigt om du bara ger dem en miljö de trivs in. Vissa arter lägger ägg på stenar medan andra är munruvare.  Det är bäst att inreda akvariet med öppna ytor, släta stenar att lägga ägg i och grottor som de kan gömma sig i.   Vissa arter leker i par medan andra lever i haremsgrupper.   Observera att vissa arter kan  hybridisera sig med varandra.   Det är bäst att bara hålla en tilapia art i varje akvarium.

Tilapia i mat

tilapia fileer

Tilapia växer mycket fort, är lätta att odla i stora mängder och är en bra proteinkälla.  Detta har lett tilapia till att blivit mycket populär i aquakultur över hela världen.  2002 odlades 1 500 000 ton tilapia.  Denna siffra är idag mycket större.

Tilapia har odlats som mat i flera tusen år.  Det är dock på senare tid som de har blivit mycket populära och tillgängliga i butiker i hela världen. I dag odlas mycket stora mängder tilapia i kommersiella farmer.  De flesta tilapia som odlas är hybrider som är utvecklade för att växa så snabbt som möjligt.   Det finns vissa farmer som fokuserar på att föröka tilapia och sälja ynglen till andra farmer.  Andra farmer fokuserar på att ta hand om yngel de har köpt tills de blir stora nog att sälja.  Det finns även farmer som gör båda delarna. Det tar 5-7 månader innan tilapia är färdiga att sälja.  Tilapia växer snabbar i varmare vatten.

En viktig faktor som gör tilapia till en utmärkt art för kommersiel odling är att de inte behöver proteinrik mat eller fiskmjöl utan de kan istället födas upp på vegetarisk kost och kort.  De kan t.om. födas upp på grisavföring.  Farmer som använder denna metod säljer inte tilapia ur dessa dammar för männsiklig konsumtion.  Detta gör dem till ett  mycket grönare alternativ än t.ex. odlad lax som måste matas med fiskmjöl som kommer från fisk som tagits ur havet.  Odlade lax minskar inte fisketrycket på världens hav,  det gör däremot tilapia.  Tilapia är därför ett bättre val än många andra typer av odlade fiskar.  Större delen av världens tilapia odlas dock långt ifrån Sverige och man kan därför inte säga att tilapia är ett grönt val eftersom fisken måste fraktas kyld till Sverige.

Tilapia innehåller mycket protein och lite fett.  Detta gör dem till ett nyttigt alternativ och ett billigt alternativ om du vill äta en LCHF kost.  Du kan hitta tilapia i frysdisken i alla matvarubutiker. Det är också relativt vanligt att tilapia ingår i nyttig matkassar såsom t.ex. matkomfort matkasse och Ecoviva matkasse.   Tilapia är relativt billigt vilket gör det till ett bra val i matkassar där man vill att kunden skall få så mycket som möjligt för sina pengar.  Men vill bygga en bra nyttig matkasse som man fortfarande kan tjäna pengar på.

Inasiv art

Tilapia kommer urspungligen från afrika men har planterats in eller har inrtoducerats av mistag i många vattendrag världen över.  Tilapia arter kan numera hittas i de flesta vattendrag i Florida, Central Amerika, delar av Sydamerika, stora delar av Asien.   Arten konkurrerar med inhemska fiskarter och kan orsaka problem genom att äta växtlivet i floderna.   Vissa arter äm mycket anpassningsbara och i Central Amerika hittas invasiv Tilapia nu mera i bräkt vatten. Det finns t.o.m. ett par populationer som lever i rent saltvatten. Det återstår att se om dessa kan sprida sig eller om de kommer bli lokala populationer.