Torrfoder

I denna guide:

micropellets hikari- en typ av torrfoderTorrfoder är vanligtvis den första sorts foder man stöter på som nybörjarakvarist, och då särskilt flingfoder. Torrfoder är praktiskt och lätthanterligt och idag finns många olika sorters foder att välja mellan. Den här artikeln innehåller kortfattad information om några olika vanliga sorters torrfoder.

Att tänka på när man köper torrfoder till akvariet

Välj ett torrfoder av hög kvalitet, även om du får betala några kronor extra. Att ett foder är dyrt betyder dock inte att det automatiskt är bättre. Prova dig fram och tveka inte att be om råd från mer erfarna akvarister.

Titta på datumstämpeln innan du köper. Torrfoder kan visserligen förvaras länge, men inte hur länge som helst.

Förvara ditt foder enligt tillverkarens instruktioner. De flesta torrfoder ska förvaras torrt och svalt. Att ställa det ovanpå akvariet där vatten ständigt avdunstar och akvariebelysningen kan höja temperaturen rejält är därför inte en bra idé.

Försök hitta ett torrfoder som är anpassat för den sorts fisk du håller. Många torrfoder kallar sig för ”universalfoder” och liknande men det är naturligtvis omöjligt att tillverka ett foder som perfekt passar alla de tiotusentals olika fiskarter som hålls i akvarier idag. Det brukar istället bli ett tämligen intetsägande foder. Det kan vara svårt att hitta torrfoder anpassat för en viss specifik art, men det går ofta bra att hitta för en viss grupp av fiskar. Om gruppen börjar bli alltför stor och heterogen är det dock på plats att dra öronen åt sig. Det är t ex omöjligt att göra ett torrfoder som passar alla ciklider.

Det finns särskilda sorter torrfoder som kan locka fram de naturliga färgerna hos vissa arter och göra dem vackrare. Många färgfoder innehåller algen spirulina. Det kan ofta vara billigare att köpa spirulina kapslar eller spirulina pulver i  en hälskost butik och göra eget färgfoder än det är att köpa färdigt färgfoder.

spirulina

Kombinera gärna torrfoder med annan mat. Om du håller fiskarter som lever av alger och växtmaterial i det vilda kan du t ex ge dem lite sallad, kokta gröna ärtor eller zucchini. Omnivora (allätare) och carnivora (köttätare) fiskar brukar uppskatta frusna eller levande djur, t ex hemodlad Artemia eller räkor som du hackar i små bitar.

Flingfoder

Flingfoder är ofta det första foder en nybörjarakvarist stöter på och det fungerar ofta utmärkt i de små sällskapsakvarier som brukar hållas av nybörjare. Även många mer svårhållna arter mår bra på en väl avpassad flingfoderdiet, särskilt om den kombineras med annan mat. När man matar med flingfoder tar man bara en liten nypa flingor och släpper ned i akvariet. Vissa flingor kommer att flyta på ytan medan andra långsamt sjunker nedåt till fiskar som föredrar att äta i mitten av vattnet.

Pellets

Pellets är ett bra foder för medelstora och stora fiskar som kan tycka att flingfoder och granulat är för små munsbitar. Man brukar t ex ofta mata guldfisk med guldfisk pellets.

Pellets används ibland i yngelakvarier eftersom de inte sjunker till botten. Några pellets kan flyta omkring på ytan i flera timmar och ynglen kan bita småbitar ur dem. Det är dock inte alla yngelarter och yngelstorlekar som kan göra såhär, så undersök vad som rekommenderas för just din art innan du testar.

Tablettfoder

Tablettfoder sjunker till botten eller trycks fast på akvariets glas. Många fiskarter är inte anpassade för att simma upp till ytan och snappa åt sig mat, utan tillbringar sin tid med att leta runt efter mat på botten i akvariet och/eller längs med glaset. Det finns också många arter som inte äter när det är ljust, och som därför missar de vanliga matningarna. Ancistrus arter och Corydoras arter brukar t ex uppskatta tablettfoder i akvariet.

Frystorkat foder

Man skiljer ofta på torrfoder och frystorkat foder. Frystorkat foder består av små djur, t ex larver, som vacuumtorkats. Frystorkat foder är mycket praktiskt, eftersom du kan ge dina fiskar proteinrik mat utan att behöva odla egna foderdjur eller skära upp färsk mat. Det verkar dock som att risken för att utveckla allergier mot maten ökar om man hanterar frystorkad mat utan handskar, särskilt när det gäller röda mygglarver.