Rovfiskar

Rovfiskar är populära att hålla, bland annat eftersom de visar upp en rad intressanta beteenden, speciellt under utfodringen. Vissa rovfiskar går att träna så att accepterar död och färdiggjord mat, men du kommer då att missa en stor del av deras naturliga beteenden. Att lära rovfiskar att äta död föda kan dock ibland vara nödvändigt på grund av praktiska orsaker. Om du lär din rovfisk att äta död föda är det bra att ändå försöka ge den lite levande föda då och då för att stimulera den.

Rovfiskarter hittas över hela världen och arterna har anpassat sig efter olika miljöer och livsvilkor. Rovfiskar återfinns i många olika familjer och anatomin skiljer sig vilt mellan de olika arterna. Alla rovfiskar har anpassat sig i livet som rovdjur, men dessa anpassningar kan vara väldigt olika. En av de mest kända rovfiskarterna, Pirayan, är utrustad med vassa tänder som är lämpade för att skära loss köttbitar och slita loss dem från bytet. Gar arterna har istället sylvassa tänder som passar mycket bra till att hålla ett byte. En rovmal har relativt små tänder, eftersom de inte använder sina tänder till att slita bytet itu eller hålla fast det. Istället sugs bytet in i munnen på rovmalen när malen andas in. Pirayor, Garer och rovmalar är alla exempel på rovfiskar som kan hållas i akvarier.

Rovfiskar kan använda sig av många sinnen för att lokalisera ett passande byte. En del rovfiskar gillar att leka med sina byten och noga undersöka det innan de bestämmer sig för att äta det. En del arter slukar sitt byte fort och stöter sedan upp det om de finner det opassande. Att lära din rovfisk att äta död föda kan vara svårt, eftersom den nödvändiga stimulansen som utlöser ätandet försvinner. Vibrationer i vattnet är t ex viktigt för många rovfiskarter och deras jaktinstinkter utlöses av rörelser. Dofter kan också spela en viktig roll, en doft från ett dött djur attraherar asätande fiskar mer än rovfiskar. Många rovfiskar är dock så glada i maten att det aldrig är några problem att få dem att äta död mat. De glufsar glatt i sig nästan vad som helst som vagt påminner om mat. Yngre fiskar är oftast lätta att få att prova på annan föda, medan äldre fiskar är mindre nyfikna och mer fast i sina vanor.

När du precis har köpt din rovfisk är det klokt att fortsätta ge den någon sorts mat som den redan är van att äta och låta den vänja sig vid sitt nya hem innan du ändrar kosten. Ett sätt att lära en rovfisk till att acceptera död föda är att ge den död mat varannan gång du matar den. Detta kan resultera i en liten hungerstrejk, dvs. att din fisk bara tar emot maten varannan gång. Simulerade rörelser och vibrationer kan göra maten mer åtråvärd. Dra fördel av starka strömmar i akvariet och låt maten flyta med i dem.