Yngelfoder

I denna guide:

Infusoria

Infusoria är bra föda för mycket små fiskyngel, eftersom även riktigt små yngel klarar av att äta infusoria. Du kan lätt arrangera en egen odling av infusoria hemma. På det sättet har du alltid billig och näringsrik mat tillgängligt för dina yngel. Infusoria är mikroskopiskt små encelliga organismer som lever i vattnet. För att odla dina egna infusoria behöver du bara vanligt kranvatten, frukt eller grönsaker och några rena behållare så som burkar eller liknande. Grönsakerna ska helst vara lite stötta och på väg att bli dåliga. Pinfärska grönsaker fungerar sämre.

Koka kranvattnet och låt det svalna till rumstemperatur. Fyll burkarna med vattnet och lägg ner några av grönsakerna i varje burk. Gamla salladsblad eller bananskal rekommenderas, eftersom de är kända för att producera mycket infusoria. Ett bananskal eller 3-4 salladsblad är lagom för en burk. Sätt inte på lock på någon av burkarna. Ställ dina burkar på ett varmt ställe med dämpat ljus. Vattnet i burkarna kommer inom kort bli grumligt och börja lukta lite. När infusoria bildas kommer doften bli allt mer söt och vattnet kommer klarna. Det tar vanligtvis 3-4 dagar för infusoria att utvecklas.

När vattnet ser klart ut kan du börja mata dina yngel med infusoria. Använd en hävert eller en sked för att ta bort infusoria från burken och placera maten i ditt yngelakvarium. Se till att inte få med något växtmaterial från infusoriaburkarna till yngelakvariet, eftersom det kan förorena vattnet. Börja odla nya infusoriaodlingar var 3-4 dag för att se till att du alltid har tillräckligt med mat till dina yngel tills de är stora nog att äta större föda.

Artemia (Artemia salina)

De flesta fiskyngel är stora nog att äta artemia som första föda, speciellt om du ger dem nykläckta artemia. Väldigt små yngel ska istället matas med infusoria, och artemia kan introduceras som deras andra föda. Om du ger dina artemia lämplig föda kan de växa sig stora nog att användas som mat till även större fiskar. Att göda upp stora artemia är ett billigt sätt att ge din fisk mycket uppskattad levande föda, och rekommenderas speciellt då du vill få dina fiskar att leka.

Precis som infusoria är artemia lätta att odla hemma. Du kan köpa ett artemia kläckare din djuraffär eller tillverka ett hemma. Artemia kan till och med odlas i vanliga flaskor. En del artemia kläckare käver en syresten kopplad till en luftdriven pump. Andra artemia kläckare kan fästas på in- eller utsidan på akvariumet.

Om du vill odla artemia i en flaska och inte behöva köpa något artemia kit, kan du använda en ren glasflaska eller liknande. Koka lite vatten, ungefär 1 dl räcker, och låt det svalna innan du fyller flaskan med det. Tillsätt en tesked akvariesalt till vattnet och ställ flaskan i ett varmt rum. Det går att använda vanligt matsalt istället för akvariesalt, men resultatet blir oftast inte lika bra. Lägg i en syesten i flaskan för att tillföra syre. Placera i en nypa artemiaägg i vattnet och vänta på att de kläcks. Vattentemperaturen får aldrig gå ner under 15 grader Celsius, men det är oftast inget problem i ett tempererat rum. Artemiaägg kläcks efter 48 timmar eller ännu tidigare. Genom att odla upp i nya flaskor lite då och då så kan du enkelt se till att alltid ha lagom stora artemia till dina yngel.

Artemiaägg kan köpas i de flesta akvariebutiker. Om du använder ägg med skal måste du stänga av luftstenen så att äggen kan sjunka till botten. De kläckta djuren håller sig några centimeter över botten och är lätta att ta bort. Det är viktigt at separera Artemia från skalen, eftersom skalen kan fastna inuti fiskynglet om det äter dem. Du kan också köpa skalfria Artemiaägg.

Vattenloppor (Daphnia)

Vattenloppor kan vara svåra att desinficera ordentligt, så om du vill ge dina yngel vattenloppor måste du få tag på dem från en pålitlig källa som du vet inte har några sanitära problem. Detsamma gäller om du planerar att odla dina egna vattenloppor åt ynglen; du måste vara säker på att du börjar med en helt frisk odling.

När du har fått tag på passande vattenloppor att börja din odling med är resten enkelt. Fyll en plastbehållare med 20 liter kranvatten och låt vattnet stå i 48 timmar i rumstemperatur. Skaffa gödsel från ett stall, ungefär en handfull. Du behöver också en liten nylonväska. Du kan skapa en själv utav ett par nylonstrumpbyxor eller använda dig av den sorts nylonväska som kommer med vissa sorters tvättmedelstabletter. Lägg gödsel i nylonväskan, doppa ner väskan i vattnet och låt den ligga. Efter 7-10 dagar börjar vattnet bli grumligt. Det betyder att vattnet nu är fyllt av mikroorganismer som vattenlopporna kan leva på. Lägg i vattenlopporna i vattnet och vänta. Odlingen tar hand om sig själv under de veckor som vattenlopporna behöver för att växa sig stora och rikliga nog för att vara ett lämpligt fiskfoder. Det lättaste sättet att ta ur vattenlopporna är att använda sig av ett finmaskigt nät.

Grindal Mask

Grindal Mask är mycket uppskattade som yngelmat och kan odlas hemma. Du behöver få tag på någon fuktig och näringsrik trädgårdsjord för dina Grindal Mask att leva i. Fyll 75% av en grund låda med trädgårdsjord. Om det behövs, vattna jorden tills den är ganska fuktig. Det är viktigt att aldrig tillåta jorden att torka, men övervattnad jord är lika dåligt. Lägg ner Grindal Mask odlingen i jorden tillsammans med små bitar fuktigt vitt bröd. Lägg på ett lock på lådan. Locket behöver några lufthål för ventilationens skull. Förvara lådan på en mörk plats där temperaturen ligger omkring 16-18 grader Celcius. Lägg i nytt bröd var 3-4 dag och se till att jorden hela tiden är lite fuktig. Om du hittar mat som inte blivit uppäten, så ta bort den innan den hinner bli gammal.

När det är dags för dig att samla in dina grindal mask till dina fiskar tar du bara ut lite jord under brödet med en sked. Du hittar de största samlingarna av grindal mask precis under matbitarna. Häll jorden med grindal mask i en skål eller ett fat fyllt med vatten. När maskarna har delat sig från jorden kan du lätt samla upp dem och lägga ner dem i akvariet.