Sjöstjärnor

Sjöstjärnor är en grupp kräftdjur som tillhör fylumet Echinodermata, gruppen Asteroidea. Termen sjöstjärna används ibland också för de så kallade hårstjärnorna, en grupp djur som är nära besläktade med medlemmarna av Asteroidea. Hårstjärnor tillhör gruppen Ophiuroidea. Om du beställer sjöstjärnor från en engelsk akvariehandel kan det hända att de säljs som Star Fish (Stjärn Fisk) trots att de ju egentligen inte är några fiskar. Det engelska namnet på hårstjärnor är brittlestars.

Stjöstjärnor från gruppen Asteroidea kan hittas i alla hav, men du hittar den största variationen av arter i norra Stilla Havet. Ophiuroidea sjöstjärnor hittas också i alla vatten världen runt, och är kända för sin förmåga att överleva på väldiga djup. Delar av havsbottnen som ligger längre ner än 500 meter är ofta fyllda med den sortens sjöstjärnor och Ophiuroidea sjöstjärnor förekommer så djupt ner som på 6000 meter. De kan dock också finnas på mycket grundare vatten och t ex leva i korallrev. Några av Ophiuroidea arterna kan överleva i bräckt vatten, en sällsynt förmåga bland medlemmar av fylumet Echinodermata.

En sjöstjärna är utrustad med minst fem ”armar” som strålar ut från den diskformade huvudkroppen. En femarmad konstruktion skapar en form av symmetri känd som pentaradial symmetri, eftersom armarna sitter 72° ifrån varandra. De flesta sjöstjärnor har fem armar, men det finns arter som har färre eller fler än fem. Antalet armar kan också variera inom en och samma art. Sjöstjärnan har inget rörligt skelett och använder sig av ett hydrauliskt vaskulärsystem. Du hittar sjöstjärnans mun på undersidan av kroppen och anuset på ovansidan.

Hur man håller en Ophiothrix sp. sjöstjärna i sitt akvarium
Ophiothrix sp. är ett exempel på en hårstjärna som ofta hålls i revakvarium, där de fungerar som asätare och hjälper till att hålla revet rent. Den här sjöstjärnan (egentligen hårstjärna) består av en liten olivgrön diskkropp med långa taggiga armar. Mönstret på diskkroppen kan variera från individ till individ, och armarna är gula med svarta eller vita piggar.

Ophiothrix sp. anses vara tämligen svår att hålla och är väldigt känslig mot plötsliga förändringar i omgivningen. Du måste hålla salthalten, syrenivån och pH-värdet väldigt stabilt om du har den här sjöstjärnan i ditt akvarium. Om du väljer att hålla en Ophiothrix sp. kan du inte använda dig av kopparbaserade mediciner i akvariet, eftersom sjöstjärnan kan dö även av mycket små doser koppar. Var försiktig när du transporterar din sjöstjärna och låt den aldrig utsättas för luft. De flesta exemplar som säljs i djuraffärer är 7,5-15 cm stora, men de kan så småningom bli upp till 25 cm. Ophiothrix sp. är en medelaggressiv art.

Ophiothrix sp. kommer från Karibien och mår bäst i vattentemperaturer mellan 22 och 25,5 grader C. Saliniteten ska vara mellan 1.023 och 1.025, pH-värdet mellan 8.1 och 8.4, och dKH från 8 till12. Ophiothrix sp. är en nattaktiv sjöstjärna som föredrar att hålla sig gömd under stenar så länge det är ljust. Under natten äter den överbliven mat, små organismer mm. Du kan mata din sjöstjärna med köttig föda om du hackar bitarna väldigt fint. Flytande kräftdjursfoder och zooplankton uppskattas också.