Huggkräftor

Huggkräftor kallas även för Stomatopoder. Många akvarister får in huggkräftor i akvariet utan att veta om det eftersom de kan följa med levande sten. Det här kan innebära problem, eftersom huggkräftan är ett rovdjur som gärna äter upp de övriga invånarna i akvariet. Huggkräftor har specialiserade utskott som de använder för att spetsa sitt byte på. De kan även slå sönder bytesdjur med våldsam kraft. Det sägs att vissa av de stora Kaliforniska arterna kan slå sönder dubbelt säkerhetsglas och att deras attack är lika kraftfull som en 22 kalibers kula.

Många akvarister ser huggkräftor som ohyra, bygger små fällor och försöker rensa bort dem så fort som möjligt för att rädda livet på resten av djuren i akvariet. Om du hittar en huggkräfta i ditt akvarium kan du dock flytta över den till eget akvarium. Det finns idag många akvarister som ”bytt sida” och insett hur fascinerande den här sortens objudna gäster kan vara.

En fördel med att hålla huggkräftor är att de är vackra och intressanta, men samtidigt otroligt tåliga jämfört med de djur som normalt sett hålls av saltvattensakvarister. De kallas ibland ”havets kackerlackor” eftersom de är så tuffa och kan överleva under så varierande förhållanden.

Om du vill sätta upp ett akvarium för huggkräftor är det bra om du låter vattnet stå ett dygn och applicerar någon form av vattenberedningsmedel som tar bort ammoniak, tungmetaller mm. Salthalten ska helst vara runt 1.022 specific gravity och den rekommenderade vattentemperaturen är 24-28°C. Dekorera akvariet så att huggkräftan har små hålor och skrevor att gömma sig i. Det räcker ofta att byta 25-35 procent av vattnet varannan vecka, men tänk på att salthalten kan höjas dramatiskt om du inte kontinuerligt ersätter det vatten som avdunstar, särskilt om du har din huggkräfta i ett litet akvarium. Byt oftare om vattnet visar tecken på att ha blivit dåligt. Du kan mata din huggkräfta med småfisk, räkor, olika sorters maskar o dyl. Huggkräftor är inte alls petiga med maten.

Så hur vet man att man fått in en huggkräfta i sitt akvarium? I en del fall har tyvärr det första tecknet varit att alla fiskar försvann. Förhoppningsvis ger sig dock huggkräftan till känna tidigare än så. Om du hör ett mystiskt knäppande ljud från akvariet när det blivit mörkt är risken/chansen stor att det kommer från en huggkräfta. Huggkräftan knäpper på de levande stenarna i akvariet när den letar efter djur att äta.

Ett av de säkraste sätten att få ut huggkräftan ur akvariet är att under dagtid plocka ut all levande sten ur akvariet och leta upp kräftan. Den tillbringar den ljusa tiden av dygnet gömd bland stenen. Om du vill slippa plocka ut all sten kan du istället använda en huggkräftefälla, men det kan förstås dröja innan huggkräftan faller i den och under tiden kanske huggkräftan hinner äta upp en hel del djur. Om du är händig kan du bygga din egen fälla, men de går också att köpa färdiga. Ibland kan de vara svåra att få tag på, särskilt hos mindre akvariebutiker, men de går att beställa över nätet. Ett tredje sätt att fånga huggkräftan är locka fram den med hjälp av ett bete. Huggkräftor är dock väldigt kvicka, så bli inte förvånad om den kniper åt sig beten utan att du hinner fånga den.