Muränor

Muränorna är en typ av ålar tillhörandes familjen Muraenidae. Det finns runt 200 kända arter indelade i 15 olika släkten. Många arter växer sig mycket stora och kan därför inte hållas i akvarium, såvida du inte har ett gigantiskt akvarium i stil med de som sköts av zoologiska institutioner. Den största arten är Strophidon sathete som kan nå en längd av 4 meter. Det finns dock flera stycken förhållandevis små arter att välja mellan för den som vill hålla muränor i sitt saltvattensakvarium, t ex Stjärnmuräna (Echidna Nebulosa), Guldmuräna (Gymnothorax miliaris), Bandmuräna (Rhinomuraena quaesita) och Zebramuräna (Gymnomuraena zebra). Muränor lever i tropiska och subtropiska vatten och uppskattar därför förhållandevis höga vattentemperaturer i akvariet.

Precis som andra ålar har muränan en mycket långsmal kroppsform. Ryggfenan börjar precis bakom huvudet och fortsätter över ryggen tills den övergår till att vara stjärtfena och analfena. De flesta arter saknar bröst- och bukfenor. Gälarna är små och runda och muränan måste gapa för att underlätta andningen. Att dina muränor gapar mycket är alltså inte ett sjukdomstecken, det är helt naturligt. Muränor har inga fjäll utan skyddar sig istället genom att utsöndra en sorts slem över kroppen. Hos vissa arter är detta slem giftigt.

Muränor är nattaktiva och har ganska dålig syn. Ögonen är små, och det är istället ett välutvecklat luktsinne som leder dem rätt när de jagar i mörkret. Detta innebär att om du matar din muräna ur handen och dina fingrar luktar mat kan det hända att muränan tror att fingrarna också ingår i måltiden. Vissa arter av muräna lever mest på fisk, och har följaktligen tänder anpassade för att fånga fisk, medan andra arter har tänder mer lämpade för att krossa hårda skaldjur. Båda sorterna har tänder anpassade för att slita sönder kött snarare än att hålla fast eller tugga. I akvariet uppskattar muränor oftast alla möjliga sorters mat lämplig för rovdjur, från musslor och frysta räkor till bläckfisk och levande småfisk.

Muränor håller till i grottor, sprickor and andra lämpliga gömställen och ligger ofta och lurpassar på byten. Det är därför viktigt att du inreder akvariet så att det finns flera lämpliga gömställen där muränorna kan känna sig trygga. För att undgå upptäckt har muränor ett kamouflerande mönster över hela kroppen. Hos vissa arter är till och med munhålan kamouflerad.

Som kuriosa kan nämnas att Romarna höll stora muränor från Medelhavet som de matade med slavar som underhållning. Särskilt populära muränor kunde till och med bli utsmyckade med juveler och andra prydnader.

Ett exempel på en muräna som fungerar bra att hålla i saltvattensakvarium är Stjärnmuränan (Echidna Nebulosa). Stjärnmuränans kropp är vit och dekorerad med oregelbundna ränder och gula fläckar. De vilda stjärnmuränorna lever i Stilla havet och Indiska oceanen.

Den här muränan kommer inte att förstöra koraller och anemoner, däremot kan den äta upp fisk och skaldjur eftersom det är dess naturliga föda. En stjärnmuräna blir runt 50-100 cm lång och är framförallt aktiv då det är mörkt. Den är lätt att sköta om, men räknas som en halvaggressiv fisk som inte bör kombineras med djur som ej kan försvara sig. Stjärnmuränan vill ha någonstans att gömma sig eftersom den lever i håligheter i det vilda. Den kommer att uppskatta om du inreder akvariet med flera grottor och krypin. Det är viktigt att se till att locket till akvariet är tättslutande och sitter fast ordentligt, för stjärnmuränan är något av en utbrytarkung.

I akvariet är det oftast inga problem att få en stjärnmuräna att äta fryst eller frystorkad mat, även om den givetvis uppskattar levande föda också. Du kan t ex ge din stjärnmuräna småfisk, frystorkad krill, räkor och liknande. En stjärnmuräna kan lära sig att plocka mat ur akvaristens hand, men kom ihåg att den kan råka bita tag i dina fingrar och den har mycket vassa tänder.