Frökenfiskar

Frökenfiskar heter Damsels på engelska, och ibland brukar man kalla dem för Damseler på svenska. De tillhör samma familj som Clownfiskarna/Anemonfiskarna, Pomacentridae. Pomacentridae innehåller över 350 arter i 28 olika släkten. Det är fiskarna i släktena Amphiprion och Premnas som brukar kallas Clownfisk/Anemonfisk, medan de övriga benämns Frökenfisk.

Frökenfiskar finns i alla tropiska hav, men de är vanligast i Indiska Oceanen och västra Stilla Havet. Ett gemensamt drag som delas av de flesta arter är en djup och hoptryckt kropp med en liten mun. De största Frökenfiskarna blir upp emot 35 cm. Frökenfiskar lägger sina ägg på botten och hanen är ansvarig för att vakta dem. Många arter leker gärna även i fångenskap.

Frökenfiskar är tåliga och dessutom förhållandevis billiga, och det är därför vanligt att man använder dem som första fisk när man sätter upp ett nytt saltvattensakvarium. Om du är ny saltvattensakvarist är Frökenfiskar också ett mycket bra val eftersom de tolererar fler misstag än känsligare saltvattensfiskar. Många arter mår bra även i ett akvarium som inte är större än 100 liter.

Att Frökenfiskar används för att ”testköra” akvarier ska dock inte tolkas som att de är någon form av skräpfisk. Det finns många oerhört vackra, färgstarka och intressanta frökenfiskar att välja mellan. Deras färgsättning varierar inte bara från art till art utan även från individ till individ. Man kan också se hur olika färgsättning utvecklas av lokala populationer och därför varierar från plats till plats, trots att de räknas som samma art.

Det är oftast lätt att få Frökenfiskar att äta i akvariet och de accepterar en lång rad olika foder. Frökenfiskar kan t ex vara omnivora, herbivora eller planktivora beroende på art. Det är bäst att hålla dem på en varierad diet eftersom de minskar risken för olika bristsjukdomar.

Frökenfiskar rekommenderas för nybörjare, men det är viktigt att känna till att Frökenfiskar inte tillhör de snällaste saltvattensfiskarna. Frökenfiskar är ofta revirlystna, särskilt när de blir äldre. De kan bli aggressiva mot såväl artfränder som andra fiskar. Det är bra att i förväg ta reda på mer detaljerad information om arten du vill ha, eftersom vissa Frökenfiskar blir extremt aggressiva och revirhävdande med tiden. Det finns dock även de som är betydligt lugnare, t x Grön Chromis (Chromis Viridis). Grön Chromis ska helst hållas i grupper av 5 eller fler, eftersom de mår bäst så och blir mycket aktiva och livliga i akvariet. De kan hacka lite på den svagaste medlemmen av gruppen. I naturen lever de här frökenfiskarna i stora stim intill korallrev. Den skimrande grönaktiga färgen på en Grön Chromis ses bäst i akvarium med MH-belysning.

I andra änden av skalan hittar vi bland annat den Blå Djävulen (Chrysiptera cyanea) som kan bli mycket aggressiv mot andra fiskar. Den här arten kallas även för Safirblå Djävul (Sapphire Devil). Den ska helst hållas i ett väldekorerat akvarium på minst 200 liter. Det kan ofta fungera bra att ha den ihop med större fiskar eller aggressiva arter som inte tolererar att bli jagade och trakasserade. En fascinerande detalj hos den här fisken är att den ändrar färg från blå till mörkt blåsvart när den blir arg. En Blå Djävul har i vanliga fall en stark blå färgsättning över hela kroppen.