Akvariumdekarationer

Här hittar du information om olika sorters akvariedekorationer och vad du ska tänka på när du väljer, inhandlar och placerar ut dem. Akvariedekorationer är inte bara vackra för åskådaren, fisken kommer också att uppskatta ett akvarium som är inrett, istället för ett torftigt, tomt akvarium. Om du placerar ut dina akvariedekorationer på ett bra sätt kan de fungera som gömställen och naturliga revir gränser och få fisken att känna sig mer som i sin naturliga miljö. Naturliga avgränsningar kan hjälpa dig att reducera mängden fientliga beteenden som lätt uppstår i ett akvarium. När du vill tillföra en ny fisk till ditt akvarium kan du omorganisera dekorationerna och därigenom upplösa gränserna i det gamla territoriet. Detta bryter upp de revir som de gamla invånarna tillskansat sig och ger den nya fisken en chans att göra anspråk på ett eget territorium.

Grottlekande fiskar kommer att älska akvariedekorationer utformade som grottor, hål och skrevor. Fiskar som lever i tätbevuxna vatten uppskattar växter och andra typer av små gömställen. En intelligent och nyfiken fisk som är uttråkad i ditt akvarium kan piggas upp betydligt om du t ex ger honom en dekoration som det kommer bubblor ur. Akvariedekorationerna kan också användas som lekplats för många fiskarter.
Växter är en form av akvariedekorationer som kan spela en mycket större roll i ett akvarium än att bara vara vackra och skapa gömställen. Växter binder koldioxid och syresätter vattnet. De använder också organiska slaggprodukter som näring och tar därigenom bort skadliga föreningar som bildas i vattnet. En del akvarister placerar alltid några billiga men känsliga vattenväxter i akvariet. På så sätt märker de snabbt om vattnet plötsligt blir dåligt. Plantan dör innan fisken, och akvaristen kan uppmärksamma problemet och göra något åt saken innan fisken börjar dö.

En del människor tycker att akvariedekorationer är smaklösa och vill att deras akvarier ska vara så rena och sterila som möjligt när det kommer till dekorationer, men fisken bryr sig inte om mode – de bryr sig om en skyddande plats, en varierad miljö och saker att undersöka. Idag finns det lyckligtvis många vackra och stilrena akvariedekorationer att välja mellan och även den petigaste minimalist kan hitta något i hans eller hennes smak. Gillar man inte artificiella dekorationer kan man dekorera med hjälp av naturliga komponenter.

Det är vanligt att akvariedekorationer består av naturliga material, t ex sten, trä och korall. De används i allmänhet i akvarium som har blivit inredda för att se så naturliga ut som möjligt. Ett akvarium kan vara som en liten del av fiskens naturliga hemvist. En del akvarister anlägger t ex ett akvarium med Tanganyika ciklider, och förvandlar akvariet till en liten kopia av den del av Tanganyikasjön som den valda arten kommer från. Detta kan t ex inkludera växtarter från Tanganyikasjön och ett substrat som är snarlikt den sandiga bottnen som finns i Tanganyikasjön.

Det finns också många konstgjorda dekorationer som ser väldigt realistiska ut. Plastväxter kan till exempel vara en bra idé i ett akvarium med växtätande fiskar. Korallkopior och konstgjorda anemoner är populära i saltvattensakvarier. Om du är en nybörjare vad gäller saltvattensakvarium så är det bäst att börja med att enbart ha fisk i akvariet och undvika levande korall och anemoner som akvariedekorationer, eftersom de är svåra att sköta och har väldigt speciella behov. Du kan istället använda konstgjorda koraller, anemoner o dyl.

Vid sidan av de naturliga och naturtrogna akvariedekorationerna finns det också ett stort urval av akvariedekorationer som vanligtvis inte skulle finnas i en sjö, flod eller hav. Det kan t ex vara sjömonster från sagor eller kopior av de egyptiska pyramiderna. Dödskallar, ben, skeppsvrak och halvt nergrävda skattkistor är också populära. En del akvarister gillar idén om ett sjunket Atlantis och dekorerar sina akvarier med statyer och tempelruiner.

Det är väldigt viktigt att du bara använder akvariedekorationer som är säkra att ha i ett akvarium. Om du har ett saltvattensakvarium måste du se till att de tål saltvatten också. Om du placerar ut dekorationer i akvariet som inte är avsedda att användas i vatten finns det en risk för att de läcker kemiska ämnen. Det är t ex vanligt att många typer av prydnadsföremål innehåller mineraler som löses upp i vatten och sakta förgiftar din fisk. Om du plockar stenar, trä etcetera från naturen kan du råka få med dig skadliga organismer till ditt akvarium såsom parasiter, svamp, virus och bakterier.