Ancistrus Malar

Vanliga handelsnamn: Skäggmunsmal, Ancistrus, L144A
Vetenskapligt namn: Ancistrus dolichopterus
Synonymer: Ancistrus temminckii, Xenocara dolichopterus
Familj: Loricariidae
Ursprung: Amazonasregionen i Brasilien och Guyana.
Storlek: 12 cm
Temperament: Fredlig, men hanen är revirhävdande och kan bli aggressiv mot andra Ancistrus hanar.
Svårighetsgrad: 1

Hållning: Rekommenderad minsta akvariestorlek för Ancistrus är 200 L. Vattentemperaturen bör ligga mellan 24 och 27 grader C och pH-värdet mellan 6 och 8.

Akvarieinredning: Det är viktigt att akvariet innehåller gott om gömställen annars blir Ancistrusen rädd och skygg. Om du tycker att du aldrig ser din Ancistrus kan du försöka locka fram den genom att ge den mer gömställen. Många fiskar tillbringar mindre tid gömda om de vet att det alltid är nära till ett bra gömställe. Ancistrus uppskattar rötter och stenar. Stark genomströmning rekommenderas.

Föda: Äter alger och växter. Kan vänjas vid vanligt akvariefoder för blandkostare, men kosten bör alltid innehålla en stor andel alg och/eller växtmaterial.

Odla: Ancistrus är en substratruvare och lägger rommen i grottor eller andra hålor. Under lekperioden blir hanens huvudborst mer framträdande än i vanliga fall. Hanen är ansvarig för att vakta rommen. Efter cirka 5 dygn kläcks äggen. Det kan ta upp till två veckor innan gulesäcken är helt konsumerad. Ancistrus är förhållandevis lättodlad i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören brons.

Övrigt: Ancistrus är lätt att hålla och äter alger, vilket gjort den till en mycket populär akvariefisk. Ancistrus är en nattaktiv art, men den händer att den skaffar sig andra vanor i fångenskap, särskilt i akvarium där den känner sig trygg.