Arowana

Arowanor är fascinerande fiskar, men de kräver ett mycket stort akvarium. Det är inte ovanligt att en Arowana blir 75 centimeter och den största artens maxstorlek är 120 centimeter. Arowanor är inte bara stora, de är också aggressiva rovdjur och din Arowana skall därför hållas ensam i ett akvarium eller med större fiskar. Arowanor är inte lämpliga för oerfarna akvarister. Du ska också ha en ganska stor akvariebudget innan du ens tänker tanken på att skaffa dig en Arowana, eftersom en Arowana kostar mycket pengar. En Arowana är inte bara dyr att köpa, den kräver dessutom ett stort (=dyrt) akvarium och äter mycket mat. Att akvarister trots allt väljer att dedicera så mycket tid, pengar och energi på sina Arowanor beror på att Arowanan är en fascinerande erfarenhet och med rätt skötsel kan du se fram emot 20 år tillsammans med din Arowana.

En av de mest frekvent hållna Arowana arterna är Silver Arowana (Osteoglossum bicirrhosum), eftersom den är mindre dyr än många andra Arowana arter. Silver Arowanan säljs oftast när den fortfarande är ganska liten, men den kommer att växa fort och du skall därför bara skaffa dig en Silver Arowana om du vet att du klarar av att ta hand om den även när den når maxstorlek. En Silver Arowana kan växa 5 centimeter per månad under sitt första år.

Silver Arowanan har en kropp skyddad av stora och benartade fjäll. I underkäken finns två känselspröt. En ung Silver Arowana har gula och/eller orangea strimmor på sidan av kroppen.

Den Asiatiska Arowanan är ett annat exempel på en arowana art som kan hållas i akvarium. Den Asiatiska Arowanan är dock inte alls lika vanlig som akvariefisk som Silver Arowanan är. Den Asiatiska Arowanan är en utrotningshotad art och att köpa en nyligen infångad Asiatisk Arowana är därför förbjudet i de allra flesta delar av världen. Oavsett om du köper en i fångenskap odlad Asiatisk Arowana, eller en gammal Asiatisk Arowana som fångades många år innan förbudet, kommer du få ägna dig åt en hel del pappersarbete.

Fram till år 2003 räknades den Asiatiska arowanan som en art (Scleropages formosus), men idag har man delat upp den i fyra olika arter och det kan tänkas att ytterligare uppdelningar görs i framtiden.

  • Scleropages formosus (Green Arowana)
  • Scleropages macrocephalus (Silver Asian Arowana)
  • Scleropages aureus (Red-tailed Golden Arowana)
  • Scleropages legendrei (Super Red Arowana)

Vid sidan av dessa arter finns det en stor mängd färgvariationer, t ex Golden Arowana och Cross Back Golden Arowana.

I Sydostasien är den Asiatiska Arowanan känd som Drakfisk och många människor ser den som en inkarnation av en riktig drake. Eftersom den mytologiska draken associeras med lycka och glädje, anser många att det ger tur och lycka att hålla en Arowana. Den starka Arowanan är också kapabel att skrämma bort onda krafter.