Odla Tigerbarb

Tigerbarber är ett bra val för nybörjarakvarister som vill odla fisk, för den här arten leker ofta utan att man måste anstränga sig allt för mycket. De klarar av att leva i olika temperaturer och är tåliga. Tigerbarber kan klara sig bra på flingmat av hög kvalité, men mår ännu bättre av att också få lite köttigare mat som vattenloppor eller liknande. Mer information om passande mat under fortplantningsperioden hittar du längre ned i artikeln.

Tigerbarben är en aktiv fisk och kan bli ca 4 cm lång, så se till att du har tillräckligt med plats för fiskarna du har innan du försöker föda upp fler. Eftersom Tigerbarberna inte vårdar sina yngel får de ganska många, för att se till att i alla fall några få överlever. Det innebär att du kanske måste gallra bland ynglen för att se till att du har plats för dem, om du inte har ett stort akvarium för ynglen att växa upp i. Om du inte gallrar och låter dem växa upp i ett trångt akvarium kommer hela kullen att lida.

Om du vill föda upp Tigerbarber kan du med fördel börja med att dela på honorna från hannarna. Ibland leker de med varandra även om de bor i samma akvarium men det är ovanligare, så för att vara mer på den säkra sida är det bästa att dela på dem. Honorna är de minsta och har de rundaste kropparna. Vattentemperaturen ska vara runt 26 grader C.

När du har delat på könen bör du börja mata dem med mat som framkallar lek. Tigerbarber är matglada så de brukar äta den mat de får, men Tigerbarber som ska leka behöver mat med mycket proteiner i för att må bra. Frystorkad Tubifex är känd för att framkalla lek hos Tigerbarberna, men annan proteinrik mat går lika bra. Levande föda är alltid en bra idé eftersom det är det mest naturliga för Tigerbarben.

3-4 dagar efter separationen kan du låta de olika könen träffas igen. Vattnet i akvariet som du vill att de ska föröka sig i måste vara ganska mjukt och pH-värdet bör vara lite surt. Precis som när fiskarna var separerade bör vattentemperaturen nu ligga runt 26 grader C. Ett svampfilter hjälper dig att hålla vattenkvalitén uppe. Du måste se till att ge dina Tigerbarber passande lekplatser, till exempel två buntar Cabombea eller några lek moppar.

Leken börjar oftast väldigt snart efter att Tigerbarberna har blivit sammanförda igen. Under parningsleken jagar hannen honorna. När en hona lägger ägg kommer hannen att följa efter henne och lämna ett spår av sperma i vattnet. Tigerbarberna är kända för att äta upp sina avkommor så när leken är över är det en bra idé att flytta de vuxna fiskarna från yngelakvariet. Om du har täckt botten med marmorkulor är äggen mer skyddade eftersom de kan falla emellan kulorna, och där kan inte de vuxna fiskarna nå dem. Om du håller vattentemperaturen på ungefär 26 grader C kan du räkna med små yngel efter ca 5 dagar. Ynglen kommer vanligen att klibba sig fast på akvariets sida.

Passande mat för Tigerbarbsyngel är nykläckta räkor. Krossad flingmat fungerar också, men tillväxten blir långsammare och krossad flingmat är inte rekommenderat för större Tigerbarbsyngel. Om de nykläckta Tigerbarbsynglen är väldigt små får du börja med att ge dem flytande föda tills de är stora noga att äta fast föda. Tigerbarber säljs oftast till djuraffärer när de är runt 3 månader gamla.