Benga (aulonocara) ciklid

I denna guide:

Vanliga handelsnamn: Benga aulonocara
Vetenskapligt namn: Aulonocara baenschi
Synonymer: Aulonocara benga
Familj: Cichlidae
Ursprung: Malawi (Lake Malawi)
Storlek: 9 cm
Temperament: Revirhävdande med fredlig.
Svårighetsgrad: 3

Hållning

Rekommenderad vattentemperatur är 23-27 grader, pH 7.5-8.5 och dH 10-30. Akvariet bör vara på minst 160 liter. Om man har ett något större akvarium kan man hålla flera Benga-aulonocara hanar ihop, men det måste vara inredd så att alla kan skaffa varsitt avgränsat revir.

Akvarieinredning

Försök efterlikna den naturliga biotopen för Benga-aulonocara när du inreder akvariet. I Malawisjön lever Benga-aulonocara nära en sandig botten fylld av klippor och utspridda stenar. Det är viktigt att det finns gott om gömställen i akvariet.

Föda

I naturen äter Benga aulonocara små ryggradslösa djur som den hittar på botten i Malawisjön. Äter både torrfoder och frysfoder i akvariet.

Odla

Benga aulonocara är förhållandevis lättodlad i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören brons. Precis som alla andra Malawiciklider är den här arten munruvare. I Malawisjön gräver hanarna hålor i sanden och upprättar ett kringliggande revir. De väntar sedan på att honor ska komma förbi. Honorna lever ensamma eller i små grupper.

Om du håller olika arter från släktet Aulonocara i samma akvarium är risken för hybrider hög. Risken ökar ytterligare om honorna från de olika arterna har liknande färg.

Övrigt

I det vilda växer sig Benga-aulonocara inte större än 9 cm, men det är vanligt att de blir betydligt större i akvarium.