Bulldog Malar

Vanliga handelsnamn: Bulldog mal, Bulldog-mal, Bulldogmal, L 146A
Vetenskapligt namn:Chaetostoma thomson
Synonymer: Chaetostoma thomsonii, Chaetostoma thomasi
Familj: Loricariidae
Ursprung: Colombia
Storlek: 10 cm
Temperament: Fredlig, men något revirhävdande mot artfränder. Hanen gräver gärna en håla och vaktar den mot alla andra fiskar.
Svårighetsgrad: 4

Hållning: Bulldogg malen hör hemma i vattendrag i Anderna där genomströmningen är snabb och kraftfull. De bör därför hållas i akvarium med stark vattencirkulation. Akvariet bör rymma minst 100 liter, gärna mer. De behöver också förhållandevis svalt vatten, mellan 20 och 22 grader C. pH-värdet bör ligga mellan 6.5 och 7.5.

Akvarieinredning: Använd stenar, rötter och grottor för att skapa bra gömställen i akvariet. Hanen gräver ibland ut en egen håla, så det är viktigt att substratet inte har vassa kanter som kan orsaka skada.

Föda: Bulldogg malen är en allätare som behöver både växtbaserad och köttbaserad mat i akvariet. I det vilda äter den framförallt alger, kräftdjur, larver, ägg och små fiskar. Den uppskattar de flesta sorters standardfoder i akvariet och äter även naturligt förekommande alger.

Odla: Det är mycket svårt att få Bulldog mal att leka i akvariet. Honorna är oftast större än hanarna och inte lika mönstrade. Hanen föredrar att gräva ut en håla under en sten eller rot istället för att använda en färdig grotta som lekplats, så det är viktigt att det finns möjlighet för honom att göra så i akvariet. Förutom att ta väl hand om dina Bulldog malar och hålla dem i ett strömt akvarium kan du försöka simulera torrsäsong och regnsäsong i akvariet, eftersom detta troligen triggar lek hos Bulldoggmalar.

Övrigt: Den här arten har fått rykte om sig som svårskött och känslig, vilket troligen hänger ihop med att många håller dem i för varma akvarier utan tillräckligt stark vattencirkulation.