Clown pleco

Vanliga handelsnamn: Clown pleco, Randig peckoltia
Vetenskapligt namn: Peckoltia vittata
Synonymer: Ancistrus vittatus, Chaetostoma vittatus
Familj: Loricariidae
Ursprung: Brasilien
Storlek: 14 cm
Temperament: Fredlig
Svårighetsgrad: 2

Hållning: Vattentemperaturen bör vara 23-26 grader C, pH-värdet mellan 5.5 och 7.5 och hårdheten dH 2-20. Stark genomströmning rekommenderas. Akvariet bör vara på minst 160 liter. Clown pleco hålls bäst i grupper om fem individer eller fler. Om du vill hålla mer än en hane måste akvariet vara stort och välinrett så att de kan skapa varsitt revir.

Akvarieinredning: Använd rötter och stenar för att skapa hålor och andra bra gömställen i akvariet. Städa inte bort alger, dina Clown pleco behöver dem som mat.

Föda: Clown pleco ska helst hållas i grupper om fem individer eller fler, men det är viktigt att tänka på att arten nästan bara äter alger, så om man håller många i ett litet akvarium kan de drabbas av näringsbrist, särskilt om det finns andra algätande fiskar i akvariet. Med lite träning kan man få dem att acceptera annan mat också, t ex algbaserad mat, vegetabiliska fodertabletter och gröna ärtor.

Odla: Clown pleco är svår att odla i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören guld. Den är en substratruvare som leker grottor eller hålor. Hanen är ansvarig för att skydda äggen. Det är svårt att könsbestämma Clown pleco, men om du tittar på fiskarna ovanifrån är de rundaste individerna troligen honor och de slankare hanar.

Övrigt: Clown pleco är som mest aktiv under natten och i skymningen. I det vilda kan fisken bli upp till 14 cm lång, men i akvarium brukar den stanna under 10 cm.