Cynotilapia afra

Vanliga handelsnamn: Cynotilapia afra, Afra
Vetenskapligt namn: Cynotilapia afra
Synonymer:
Familj: Cichlidae
Ursprung: Malawi och Tanzania. (De centrala och norra delarna av Malawisjön.)
Storlek: 10 cm
Temperament: Hanar aggressiva mot andra hanar av samma art.
Svårighetsgrad: 3

Hållning: Rekommenderad vattentemperatur är 23-27 grader C. Vattnet bör vara basiskt, mellan pH 7.5 och 8.5. Akvariet bör rymma minst 150 liter om du vill hålla Cynotilapia afra.

Hanar är revirhävdande och aggressiva mot andra Cynotilapia afra hanar. Honor och icke-lekande hannar brukar bilda stim i naturen.

Akvarieinredning: I Malawisjön hittar du Cynotilapia afra i många olika sorters biotoper. Det är vanligt att de lever i den övre delen av klippbiotopen där det inte finns sediment. Cynotilapia afra har dock även setts leva där klippbiotopen övergår till sandbiotop. Som nämnts ovan är det också vanligt att honor och icke-lekande hannar bildar stim, och dessa lever då ute i det öppna vattnet. När du inreder akvariet har du därför tämligen fria händer, men det är viktigt att du skapar bra gömställen för fiskarna. Använd gärna stenar och grottor.

Föda: En hane som försvarar ett revir brukar nöja sig med att äta upp den film som bildas på stenar och klippor i och kring reviret. Individer som inte försvarar något revir brukar äta mycket zooplankton. I akvariet accepterar Cynotilapia afra alla sorters standardfoder, men brukar må bäst på frysfoder.

Odla: Cynotilapia afra är förhållandevis lättodlad i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören brons. Hanen har mycket starkare färger än honan. Precis som alla andra Malawiciklider är Cynotilapia afra en munruvande art. Hanen tar en grotta som revir och den används som lekplats. Det är honan som ruvar. När det är dags att släppa ut ynglen brukar honan retirera till en skyddad plats bland stenar och klippor.
.
Övrigt: Det finns många olika varianter av Cynotilapia afra. De olika varianterna skiljer sig åt färgmässigt.