Dvärgotocinclus

Vanliga handelsnamn: Dvärgotocinclus, Guldotocinclus
Vetenskapligt namn: Otocinclus affinis
Synonymer: Otocinclus cf. affinis
Familj: Loricariidae
Ursprung: Brasilien
Storlek: 5 cm
Temperament: Fredlig
Svårighetsgrad: 3

Hållning: Dvärgotocinclus är en effektiv algätare som kan hållas även i akvarium som inte är större än 50 liter. Den är därför en mycket populär fisk bland akvarister som har små akvarier. Dvärgotocinclus är en fredlig stimfisk och man bör alltid hålla minst fem individer tillsammans. Fungerar bra i sällskapsakvarier ihop med andra små, fredliga arter. Håll vattentemperaturen mellan 21 och 26 grader C. pH värdet bör ligga kring neutralt, från pH 6.0 till 7.5. Vattnets hårdhet ska helst ligga mellan dH 5 och 19.

Akvarieinredning: Om dina Dvärgotocinclus börjar äta upp växter i akvariet är det ett tecken på att de får för lite vegetabilisk mat. Ger man fiskarna tillräckligt med grönsaker går det oftast utmärkt att ha dem i akvarium med levande växter. Dvärgotocinclus kommer dessutom att rensa bort alger från växterna. Använd gärna rötter och stenar för att skapa bra gömställen och skyddade platser. Mediumstark genomströmning rekommenderas.

Föda: Dvärgotocinclus är en allätare som framförallt livnär sig på alger i det vilda. Den behöver därför en blandad kost med övervägande del växtbaserad mat. Lita inte på att Dvärgotocinclus får tillräckligt med näring från algerna i akvariet, särskilt inte om det är ett litet akvarium. Dvärgotocinclus brukar uppskatta gröna ärtor och zucchini.

Odla: Dvärgotocinclus är svårodlad i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören guld. Man kan könsbestämma Dvärgotocinclus genom att titta på kroppsformen, honor brukar vara rundare än hanar. Arten är en substratruvare som vaktar sina ägg. Äggen brukar placeras på blad i det vilda, men i akvariet kan det hända att fiskarna istället väljer akvarieglaset. Äggen kläcks inom 72 timmar.