Fisk mat

Att ge dina fiskar rätt sorts mat är mycket viktigt om du vill att de ska leva och må bra. Det är också mycket viktigt att utfodra på rätt sätt om du vill odla fiskar, eftersom vissa fodersorter eller en ökad mängd mat kan utlösa yngling för många arter. Om du är nybörjare är det en bra idé att läsa några inledande artiklar som beskriver olika sorters fiskmat och hur du matar din fisk på bästa vis. Du bör också kolla upp just din art för att få reda på mer detaljerad information om dess behov och lämpligaste diet.

Många nybörjarakvarister håller sig till flingfoder, eller möjligen pellets, från akvariebutiken. Att odla eller tillverka eget fiskfoder behöver dock inte vara svårt och det är vanligt att mer erfarna akvarister kombinerar köpt foder av hög kvalitet med andra sorters mat för att ge fisken en mer varierad kost. Om du vill ge dina fisk levande foder kan du t ex föda upp Artemia, Vattenloppor, Banan flugor, Vinäger maskar eller Micromask hemma. Om du inte vill odla eget foder, så säljer de flesta djuraffärer frusen eller frystorkad köttig mat som du kan använda för att komplettera flingfoder och pellets. För växtätande arter kan du göra eget foder av grönsaker.

Olika sorters tropisk fisk kräver olika sorters mat. Att ge din fisk en varierad kost är alltid rekommenderat, eftersom en blandad diet gör det enklare för din fisk att lyckas få i sig all nödvändig näring. Kom ihåg att även rovfisk kan få i sig små mängder alger och växtmaterial i det vilda, och därför kan de långsamt börja lida av näringsbrist i ett oplanterat akvarium som blivit renskrubbat från alger. Växtätande fiskarter som lever först och främst på växtmaterial och plankton slukar vanligtvis i sig en liten insekt eller zoo plankton i det vilda då och då, något som blir svårt att göra när de hålls i fångenskap och matas enbart med växtbaserat flingfoder. Även här kan det alltså behövas ett litet tillskott av mer varierad mat ibland.

Om du önskar använda färdiggjort foder som bas bör du välja ett foder som har satts samman för att tillfredsställa just din art eller fiskgrupps behov. Om du har någon av Guldfisksvarianterna, bör du försöka få tag på Guldfisksfoder, en Pleco kommer må bäst på Pleco-mat osv. Det är omöjligt att skapa ett fiskfoder som är perfekt för att sorters fiskar, och ”universell” fiskmat som påstår sig passa alla typer av akvariefiskar är därför alltid någon form av medelväg som håller de flesta arter vid liv, men sällan låter dem frodas. Du kan också behöva ändra kosten för din fisk när den bli äldre. Yngel, mycket ung fisk, vuxna fiskar som leker, och äldre individer har alla sina egna behov och de kan skilja sig mycket åt.

Ett problem många akvarister stöter på är övergödning. Mata inte din fisk mer än de äter upp inom 3-5 minuter. Matrester kommer att börja ruttna och kan sänka kvalitén på vattnet rejält. En fisk som äter mer än nödvändigt kommer också producera mer avfallsprodukter och det bidrar till föroreningar i ditt akvarium. Övergödning kan även orsaka fetma, ett tillstånd hotar fiskens hälsa och dess förmåga att föröka sig.