Fjärilsciklid

I denna guide:

fjärilsciklid

Fjärilscikliden är en populär dvärgciklid.

Vanliga handelsnamn: Fjärilsciklid
Vetenskapligt namn: Mikrogeophagus ramirezi
Synonymer: Papiliochromis ramirezi, Apistogramma ramirezi
Familj: Cichlidae
Ursprung: Colombia och Venezuela
Storlek: 7 cm
Temperament: Revirhävdande, men förhållandevis fredlig
Svårighetsgrad: 2

Hållning

Det är viktigt att vattenkvalitén hålls uppe i akvariet, eftersom Fjärilsciklider kan vara ganska känsliga. Ett 50 liters akvarium räcker, under förutsättning att du klarar av att hålla vattenkvalitén uppe i det. Dämpad belysning är en bra idé. Vattentemperaturen bör vara 25-28 grader C. Fjärilscikliden behöver surt vatten, pH 5.5-6.5 är bäst. Rekommenderat dH är 5-12.

Akvarieinredning

Ett tätt planterat akvarium rekommenderas, men det bör också finnas en öppen yta för Fjärilscikliden att simma runt i. Ge din Fjärilsciklid gott om gömställen genom att använda inte bara växter utan även rötter och stenar som dekoration. Fin sand fungerar bra som substrat.

Föda

Fjärilscikliden är en allätare som framförallt livnär sig på små ryggradslösa djur i det vilda. Äter både levande foder, fryst foder och torrfoder i akvariet.

Odla Fjärilsciklid

Fjärilscikliden är en smula komplicerad att odla i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören silver. Fjärilscikliden bildar par och är en öppetlekande substratruvare. Honan kan lägga upp till 200 ägg per lek, oftast på en flat sten eller liknande underlag. Båda föräldrarna hjälper till att vakta och sköta avkomman. Fjärilscikliden gräver en grop dit larverna sedan flyttas när de har kläckts. Det brukar ta 2-3 dagar från äggläggning till kläckning. Efter ungefär en vecka är ynglen frisimmande, men skyddas fortfarande av sina föräldrar.

Om du vill oda Fjärilsciklid är det bäst att skaffa en grupp unga fiskar som får växa upp tillsammans och bilda sina egna par. Det är svårt att könsbestämma Fjärilsciklider, men hanarna brukar vara något mindre än honorna och den främre ryggfensstrålen är längre. Fiskarna med allra rödast buk är oftast honor. Du kan läsa mer information och se bilder här (engelsk länk)

Fjärilsciklider kan vara mycket dåliga föräldrar.  Vissa par envisas med att äta sina egna ägg vad man än gör.  I dessa fall får man kläcka äggen separat från föräldrarna. Om de har lagt äggen på en sten så är det enklet att flytta stenen till en annan tank.  Flytta äggen utan att utsätta dem för luft.   Om äggen har lagts på akvarieglaset så kan du använda ett rakblad eller en rakkniv för att försiktigt ta lös dem och flytta dem.  Ett rakblad är ofta det bästa valet men jag föredrar att använda en rakkniv om äggen har lagts i ett trångt utrymme ditt det är svårt att nå med fingrarna utan att riva dekoren. Man kan köpa en billig rakkniv som inte kostar mer än några tior om man bara vill använda dem för att flytta ägg.  Den jag använder, looks disposable shaver (bild på förpackningen), kostade bara 20 kr med två blad.

Övrigt

Det finns många olika framodlade varianter av Fjärilsciklid att välja mellan i akvariehandeln. Även i det vilda skiljer sig färgen åt mellan olika separerade populationer.