Fredlig Kampfisk

Vanliga handelsnamn: Fredlig kampfisk, Penang-betta
Vetenskapligt namn: Betta imbellis
Synonymer: Macropodus pugnax var. Betta splendens
Familj: Belontiidae
Ursprung: Indonesien, Malaysia och Thailand
Storlek: 6 cm
Temperament: Revirhävdande men förhållandevis fredlig
Svårighetsgrad: 3

Hållning: Jämfört med den mer välkända arten Siamesisk kampfisk (Betta splendens) är Fredlig kampfisk fredlig, men den är fortfarande revirhävdande. Om du vill hålla ett par räcker ett 30 liters akvarium. Vill du däremot hålla mer än en hane behövs ett betydligt större akvarium som är minst 100 cm långt och inrett så att det blir lätt för hanarna att ta varsitt revir och hålla sig undan från varandra. Rekommenderad vattentemperatur är 25-28 grader C. Vattnet bör vara surt, så håll pH-värdet mellan 5.5 och 7.0. Hårdheten på vattnet ska helst vara kring dH 5-19.

Akvarieinredning: Den naturliga miljön för Fredlig kampfisk är träsk och vattenfyllda risfält. Arten uppskattar därför ett tätt planterat akvarium med gott om flytväxter. Det bör dock även finnas en öppen yta för fisken att simma omkring i. Använd stenar och rötter för att skapa bra gömställen.

Föda: I naturen lever den Fredliga kampfisken framförallt av små ryggradslösa djur. I akvariet accepterar den alla sorters standardfoder. Se till att fodret är anpassat för fiskens naturliga kost och variera gärna för att minska risken för bristsjukdomar.

Odla: Fredlig kampfisk är en smula komplicerad att odla i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören silver. Hanen bygger ett skumbo bland flytväxterna eller i ena hörnet av akvariet. Först sjunker äggen till botten, sedan samlas de upp av den ena eller båda föräldrarna och läggs i skumboet. Man kan se skillnad på könen eftersom hanen har större fenor och starkare färger.