Grundoljor för skäggolja

I denna guide:

Det finns många olika oljor som passar bra som bas i en hemgjord skäggolja. Här nedanför kommer vi att ta en titt på några av dem. Som du ser är det många som har överlappande egenskaper, till exempel vad gäller att förebygga torr hud och motverka inflammationer.

Det är svårt att veta i förväg hur ens hud kommer att reagera på en ny olja, så vi rekommenderar att du smörjer in en mer neutral del av kroppen först, till exempel underarm och armbåge, och utvärderar ett dygn senare.

Mandelolja

mandelMandelolja är en halvfet olja som har blivit en favorit bland personer med extra känslig hud. Det är inte någon slump att mandelolja rekommenderas även för små barns hud. Om du köper mandelolja som är avsedd som livsmedel kan du också använda den för att behandla torra läppar utan att oroa dig över att få i dig något farligt.

Jojobaolja

Jojobaolja brukar gå snabbt in i hud och skägg, och uppskattas av personer som inte gillar när en oljig känsla dröjer sig kvar en stund. Jojobaoljan, som egentligen är ett flytande vax, kommer från en buske som är hemmahörandes i torra områden i västra USA och Mexico.

Rent kemiskt påminner jojobaoljan en hel del om mänsklig talg, vilket är ovanligt bland de vegetabiliska oljorna. Om du har haft problem med att skäggoljor täpper igen dina porer rekommenderar jag att du testar ren jojobaolja istället, särskilt om du har fet hud.

Jojobaolja har antibakteriella egenskaper och kan användas som rakolja samt för att behandla huden efter rakning.

Om du har problem med klåda, mjäll eller flagande skäggbotten, ge extra behandlingar med jojobaolja och massera in den ordentligt.

Avokadoolja

Avokadoolja är en fet olja som blivit populär bland personer som har problem med eksem, hudsprickor och liknande. Den utvinns ur avokadokärnan.

Avokado

Nattljusolja

Nattljusolja brukar beskrivas som en ”torr” olja, vilket innebär att den torkar in snabbt och inte känns kladdig. Den är framförallt berömd som nagelolja, men fungerar också bra i skägg och skäggbotten. Både hår, skägg och naglar består av keratin så det är inte konstigt att de gillar samma sorts olja. Trivia: Många personer med psoriasis har rapporterat att nattljusolja lindrar deras besvär.

Hampfröolja

Att dricka skäggolja gjord på hampfröolja fungerar inte om du är ute efter ett rus, utan den här oljan är framtagen för att hålla hud och skägg vid god hälsa och motverka inflammationer. Den hampa som odlas för att utvinna hampfröolja för skäggolja och liknande produkter i handeln skiljer sig markant från den hampa som odlas för att man vill åt det psykoaktiva ämnet THC.

Hampfröolja är bra på att reparera och stärka skadad och irriterad hud, och är bland annat rik på fettsyrorna omega-3 och omega-6. Om du vet att ditt skägg och din hud ofta utsätts för stark sol eller stark kyla bör du definitivt testa att stärka dem med hjälp av hampfröolja.

Kokosolja

cocoKokosolja har antibakteriella egenskaper och motverkar svamp i hud och skägg. Den fungerar inte bara bra som skäggolja, utan det går också att använda kokosolja istället för skäggtvål när man tvättar skägget. Kokosolja fungerar med flera olika hudtyper, men vissa personer med acne och fet hud har rapporterat att deras besvär förvärras av kokosoljan.

Det finns flera olika typer av kokosolja på marknaden, inklusive kallpressad.

Det finns en behandling som tar bort mycket av kokosdoften från oljan, men många personer föredrar den mer ursprungliga oljan trots – eller på grund av – att den doftar så markant av kokos.

Arganolja

Arganolja är rik på e-vitamin och har inom lokal folkmedicin använts för att motverka ärrbildning. Arganoljan är en förhållandevis ”lätt” olja som brukar gå in a huden ganska snabbt. Arganolja används inte bara som skäggolja utan också för att behandla torrt och slitet hår, särskilt i hårtopparna.