Guldfisk

Guldfisken var en av de första fiskar som människor höll i dammar. De härstammar från en vild karp, antagligenCarassius carassius, men har i Kina odlats selektivt i många århundraden. Guldfiskar är fortfarande väldigt populära i akvarier och dammar, och idag finns det ett brett och varierande urval att välja på. Alla varianter av guldfisk tillhör samma art, Carrassius auratus auratus.

Enligt kinesisk tradition är de olika guldfiskvarianterna uppdelade i fyra basgrupper.

Ce guldfiskar

Det här är den mest ursprungliga guldfisken. Den vanliga guldfisken är fortfarande tämligen lik den vilda karp den odlats fram ifrån, det huvudsakliga utmärkande kännetecknet är färgmodifikationen. Till skillnad mot den vilda karpen, finns Guldfisken i en mängd olika färger, t ex vit, svart, citrongul, orange och självklart den gyllene färgen.

Wen guldfiskar

Den här typen av guldfisk är utrustad med en ryggfena och en vacker stjärtfena. Ett exempel på en Wen guldfisk är Lyrstjärts guldfisk (lyrstjärtar) som har en två öglad stjärtfena som kan bli 7.5 cm lång.

Drakögon guldfiskar

En Dragon Eye guldfisk har utskjutande ögon. Som namnen antyder hör t ex blåsögon guldfisk och teleskopögon guldfisk (teleskopöga) till den här gruppen.

Ägg guldfiskar

Det här är en guldfisk utan ryggfena. I den här gruppen hittar vi t ex japansk sk. Ranchu guldfisk. Om en blåsögon guldfisk saknar ryggfena räknas den till den här gruppen istället för drakögons guldfisk gruppen.

Jämfört med många andra fiskarter som odlats och utvecklats i fångenskap har guldfisken en oerhört lång historia. Dess anfader tror man var Carassius carassius, en förhållandevis liten karp med mörkgrå till olivbrun färgsättning. Carassius carassius lever vild i Asien, och det var kineserna som började hålla dem i dammar. Tang dynastin är berömd för sina vackra fiskdammar och det var under denna era som den gyllene färgmutationen upptäcktes och användes för selektiv odling.

1162 e.Kr. utfärdade den kinesiske kejsaren ett förbud som innebar att endast den kungliga familjen fick inneha gula karpar. Den orangea varianten var emellertid fortfarande tillåten. Enligt gammal kinesisk litteratur dokumenterades de andra färgvarianterna första gången år 1276 och de första odlingsformerna av guldfisk uppkom troligen under Mingdynastin.

Det var inte förrän år 1502 som guldfisken kom till Japan. I Japan blev den mycket populär och nya japanska versioner av guldfisken skapades. Tosakin och Ruykin är två exempel på Japanska guldfiskar. Guldfisken nådde Europa år 1611 då den importerades till Portugal.

Guldfisken är fortfarande en populär dammfisk, men några av de mer känsliga varianterna måste hållas i akvarium. Om du vill ha en robust dammfisk är Shubunkin guldfiskar en möjlighet. Shubunkin utvecklades av japanska guldfiskuppfödare som ville skapa en starkt färgad guldfisk som fortfarande hade kvar de överlevnadsfärdigheter som en vanlig guldfisk har. Genom att selektivt korsa comet guldfisk och Lyrstjärtar fick de tillslut fram Shubunkin