Guldgurami

Vanliga handelsnamn: Guldgurami
Vetenskapligt namn: Trichogaster trichopterus
Synonymer: Trichopterus trichopterus, Osphromenus trichopterus
Familj: Belontiidae
Ursprung: Indonesien, Kambodja, Kina, Laos, Malaysia, Myanmar, Thailand och Viet Nam.
Storlek: 15 cm
Temperament: Fredlig
Svårighetsgrad: 1

Hållning: Guldguramin är en fredlig art som passar bra i större sällskapsakvarier. Bör enbart kombineras med andra fredliga fiskar eftersom den inte kan försvara ordentligt sig mot trakasserier. Håll vattentemperaturen mellan 22 och 28 grader C, pH-värdet kring 6.0-7.5 och hårdheten mellan dH 5 och 19. Akvariet behöver vara på minst 100 liter.

Akvarieinredning: Guldguramin mår bäst i ett planterat akvarium med tät växtlighet. Använd rötter och stenar för att skapa många bra gömställen. En del av akvariet ska bestå av ett öppet område som Guldguramin kan simma runt i.

Föda: Trichogaster trichopterus är en allätare som framförallt lever av skaldjur, plankton och insektslarver i det vilda. I akvariet äter Guldgurami alla sorters standardfoder.

Odla: Guldgurami är förhållandevis lättodlad i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören brons. Hanen bygger ett skumbo för att skydda äggen och han vaktar det noggrant. Han kommer att schasa bort honan efter leken och om akvariet är litet är det bäst att ta henne ur det så hon slipper bli attackerad av hanen hela tiden. Om akvariet är större än 120 cm brukar det gå bra att låta henne stanna. Du kan könsbestämma Guldgurami genom att se på ryggfenan, den är mycket spetsigare och mer utdragen hos hannarna.

Övrigt: Guldguramin är en odlingsform av den Blå guramin och är mycket populär bland akvarister.