Gurami

Alla Guramiarter tillhör familjen Osphronemidae och är så kallade labyrintfiskar. Labyrintfiskar har ett labyrintformat organ som tillåter dem att absorbera syre direkt från luften. Labyrintorganet är kopplat till gälkamrarna och Osphronemidae fiskar andas syre genom att simma up till ytan och ta in syret genom munnen. Labyrintorganen är en anpassning till ett liv i syrefattiga vatten. Guramis kommer från Asien och lever i en region som sträcker sig från Indien och Pakistan, över den Malaysiska skärgården och hela vägen till Korea. Guramis lever bara i tropiskt sötvatten.

Guramis är vanliga i blandande akvarium eftersom de är fredliga varelser som kan hållas flera tillsammans eller tillsammans med andra fogliga arter. Det är klokt att välja tankkamrater som har ungefär samma storlek. Du kan ha flera Guramis av samma art, eller från andra arter, i samma akvarium så länge det finns plats för varje fisk att hålla ett eget territorium. Använd växter eller andra akvariedekorationer för att skapa naturliga gränser i akvariet. Det finns dock viktiga undantag, hos vissa arter kan det t ex vara omöjligt att hålla hannar tillsammans eftersom de slår ihjäl varandra såvida akvariet inte är enormt stort.

En av Guramiarterna – Osphronemus goramy – är mest känd som äkta gurami. Den kan hållas i akvarium, men behöver ett större akvarium än de flesta andra guramis eftersom den kan bli upp till 60 centimeter lång. Om du ger din äkta gurami tillräckligt med plats, bra vattenkvalitet, näringsrik föda och andra lämpliga levnadsvillkor kan den leva i 25 år eller längre. äkta gurami kommer ursprungligen från Indonesien, men vilda äkta gurami kan idag hittas i många andra delar av sydöstra Asien, inklusive Kina där den planterats in avsiktligt.

Eftersom äkta gurami växer sig så stor, har en annan gurami blivit den vanligaste bland hobbyakvarister. Kyssguramin (Helostoma temmincki) hittas i många nybörjarakvarier världen över. Du bör dock veta att även en Kyssgurami kan bli ganska stor, upp till 25 centimeter. Om du vill ha en mindre Gurami kan du istället välja Månskensguramin (Trichogaster microlepis). Den här arten slutar växa när den når en storlek av 15 centimeter. Den Knorrande Guramin (Trichopsis vittatu) är ännu mindre, runt 5 centimeter.

De flesta guramiarter uppskattar neutralt eller svagt surt vatten. Mjukt vatten rekommenderas och temperaturen bör ligga mellan 24 och 26 grader C. Ge dina Guramis varierad kost. Flingfoder eller liknande färdiggjord mat är en bra bas om du väljer ett märke av hög kvalité och som lämpar sig för just Guramis. Detta basfoder bör kompletteras med levande föda, t ex maskar eller glasräkor. Guramis behöver också grönsaker eller växtdelar och att ge din Gurami kokta ärtor eller sallad är en bra idé.