Kardinaltetror

Vanliga handelsnamn: Kardinaltetra
Vetenskapligt namn: Paracheirodon axelrodi
Synonymer: Cheirodon axelrodi, Hyphessobrycon cardinalis
Familj: Characidae
Ursprung: Brasilien, Colombia och Venezuela
Storlek: 5 cm
Temperament: Fredlig och aktiv stimfisk som inte bör hållas ensam eller med aggressiva arter.
Svårighetsgrad: 3

Hållning: Svårare att hålla än dess nära släktingar Sorgmanteltetran och Neontetran. pH-värdet bör hållas mellan 5.5 och 7.0, dH mellan 5 och 12, och vattentemperaturen mellan 23 och 28 grader C. Rekommenderad minsta akvariestorlek är 50 liter.

Akvarieinredning: Akvariet bör innehålla gott om växter. Använd gärna flytväxter för att dämpa ljuset. Torv kan också användas för att göra vattnet brunare. Mörkt substrat rekommenderas.

Föda: Är inte svår att få att äta flingfoder och annan färdigmat i akvariet. Behöver både köttig mat och växtbaserad mat i sin kost.

Odla: Är ganska svår att odla och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören guld. Man kan skilja på honor och hanar genom kroppsformen, honorna är rundare än hanarna. Kardinaltetran är en romspridande art som släpper sin rom bland växter. Äggen kläcks efter ungefär ett dygn och en lek kan resultera i över 500 yngel. Det tar cirka en vecka innan ynglen är frisimmande. Kardinaltetror vårdar inte ägg och yngel och om man eftersträvar en hög överlevnadsfrekvens bör man använda sig av ett särskilt odlingsakvarium.

Övrigt: Kardinaltetran är en mycket vanlig akvariefisk, men den är egentligen inte lämplig för nybörjare eftersom den är ganska känslig. Kardinaltetran kan bland annat drabbas av Neonsjuka. De allra flesta Kardinaltetror i akvariehandeln är viltfångade och alltså inte vana vid att leva i akvarium. De första dagarna i ett nytt akvarium är särskilt kritiska, har den väl klarat den övergången brukar den bli härdigare. Eftersom Kardinaltetran är känslig kan man behöva använda något vattenberedningspreparat när man byter vatten de första gångerna, särskilt om det blir nödvändigt med ett större vattenbyte. Det är också viktigt att hålla koll på pH-värdet så det inte blir för högt.