Koppartetra

Vanliga handelsnamn: Koppartetra, Silvertippstetra
Vetenskapligt namn: Hasemania nana
Synonymer: Hasemania melanura, Hemigrammus nanus
Familj: Characidae
Ursprung: Brasilien
Storlek: 5 cm
Temperament: Fredlig
Svårighetsgrad: 1

Hållning: Koppartetra är en stimfisk och du bör därför hålla minst fem Koppartetror tillsammans, helst flera. Koppartetrorna är fredliga och fungerar bra i sällskapsakvarier. Vattentemperaturen bör vara mellan 22 – 28°C, pH-värdet mellan 6.0-7.5 och hårdheten helst inom dH 5-19 intervallet. Koppartetra kan hållas i små akvarier, 50 liter räcker. Den naturliga miljön för en Koppartetra är syrerikt vatten så den vill helst ha det i akvariet också.

Akvarieinredning: Så länge det finns skyddade platser och bra gömställen i akvariet spelar det inte så stor roll vad du använder för att skapa dem. Växter, stenar och rötter fungerar bra. Koppartetran uppskattar milt ljus, så använd gärna några flytväxter för att dämpa starka lampor. Mörk botten rekommenderas.

Föda: Koppartetran är en allätare som accepterar de allra flesta sorters färdig akvariemat, inklusive flingfoder. Eftersom den är en allätare behöver den både köttbaserad och växtbaserad mat för att må bra.

Odla: Koppartetra är en smula komplicerad att odla i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören silver. Den är dock en mycket produktiv art. Vattnet bör vara surt, mellan 5.5 och 6.5. Mjukt vatten rekommenderas, 2-5 dH är idealt. Koppartetra kan könsbestämmas genom färgen och kroppsformen, hanarna är slankare och har starkare färger än honorna. Du kan också titta på analfenans spets; den är vit hos hanarna och gulaktig hos honorna. Helst ska man arrangera ett särskilt odlingsakvarium med kulor på botten eller nät för att hindra att föräldrarna äter upp äggen. Koppartetran sprider sina ägg bland växter i naturen. Äggen kläcks inom 1-2 dygn och ynglen brukar vara lätta att föda upp i fångenskap. Mata dem med krossat torrfoder eller små, levande djur.

Övrigt: Koppartetrans färg kan variera beroende på varifrån den kommer.