Kräftdjur

Anledningen till att akvarister har kräftdjur varierar. En del kräftdjur hålls bara för att hålla andra vattendjur med mat. Det finns många fiskarter som uppskattar levande kräftdjur. Artemia är ett av de mest frekvent odlade kräftdjuren bland akvarister, eftersom de är väldigt enkla att föda upp. Artemia tillhör fylumet Arthropoda. Artermia kläcks ur ägg som ligger i dvala inuti skyddande cystor. Under dvalan är de metaboliska processerna neddragna till ett minimum, och Artemia ägg kan därför förvaras i många år så länge du håller dem i på ett torrt ställe och undviker extrema temperaturer. När du vill odla en ny omgång Artemia placerar du bara äggen i saltvatten och där kommer de att utvecklas till vuxna Artemia.

Ett annat exempel på ett kräftdjur som ofta odlas som fiskfoder är vattenloppor. Vattenloppor är en grupp djur som kallas för vattenloppor eftersom de ”skuttar” som loppor. Vattenloppor kan också kallas Daphnia eller Daphinder och de två arter som oftast föds upp av akvarister är D. Pulex och D. Magna. Vattenloppor används inte bara som fiskmat, de kan även hållas för att hålla akvariet rent.

Glasräkor och Amanoräkor är två andra exempel på rengörande kräftdjur som kommer att ta hand om överblivet fiskfoder och andra små matpartiklar innan resterna får en chans att ruttna och sänka vattenkvalitén i ditt akvarium. Glasräkor är transparenta djur, därav namnet. Glasräkor spenderar större delen av sin tid på att leta efter mat på botten av akvariet eller på växterna. Ibland kan du också se dem simma uppochner vid vattenytan där de äter små flytande partiklar.

Amanoräkor är också transparenta, precis som glasräkorna. De har en solfjäderformad stjärt och kroppen är utsmyckad med prickade linjer. Amanoräkor är döpta efter Takashi Amano, en känd japansk fotograf som har tagit många vackra fotografier av Amanoräkan. Amanoräkan är större än Glasräkan, och en vuxen Amanoräka blir upp till 5 centimeter lång. De är oftast dyrare att köpa än andra sötvattensräkor, men kommer å andra sidan att leva i många år om du ger dem bra förhållanden i akvariet.

Kräftdjur är alltså bra som mat och som rengörare, men man kan naturligtvis hålla kräftdjur enbart för att de är vackra att titta på och uppvisar fascinerande beteenden. Rödklo hummer och Röd Mangrove brabba är två exempel på intressanta kräftdjur som med framgång kan hållas i akvarier. The red claw Lobster är egentligen inte en hummer, det är en typ av kräftdjur. Idag är det också känt under det mer rätta namnet rödklo kräfta. Det är inte en hög-aggressiv art och den han hållas tillsammans med fisk, men undvik att ha mer än en rödklo kräfta i ditt akvarium om inte akvariet är smart inrett och stort nog för djuren att hålla sig ur varandras syn. Små fiskar och fiskar som rör sig långsamt är inte heller lämpliga kamrater för din kräft djur eftersom de kommer att betraktas som mat.