Leopard acanthicus

Vanliga handelsnamn: Leopard acanthicus, Leopard-acanthicus, Leopardacanthicus, L114
Vetenskapligt namn: Pseudacanthicus leopardus
Synonymer:
Familj: Loricariidae
Ursprung: Brasilien, Guyana
Storlek: 30 cm
Temperament: Fredlig. Hanarna revirhävdande mot andra hanar av samma art.
Svårighetsgrad: 4

Hållning: Leopard acanthicus behöver ett stort akvarium på minst 700 liter. Hanarna är mycket revirhävdande mot andra hanar, så om du vill hålla mer än en hane måste akvariet vara mycket stort och inrett så att de kan hålla varsitt revir. Även då kan det bli problem med revirstrider. Den rekommenderade vattentemperaturen är 24-27 grader C och pH-värdet bör ligga mellan 6.0 och 7.5. Leopard acanthicus skräpar ned mycket och god filtrering är nödvändigt.

Akvarieinredning: Det är viktigt att det finns många lämpliga gömställen i akvariet. Använd rötter och stenar för att bygga lagom stora hålor. Stark genomströmning rekommenderas. Belysningen får gärna vara något dämpad.

Föda: Leopard acanthicus är en allätande art. Basen i kosten bör vara alger och växtbaserad mat i akvariet, och t ex larver kan användas som komplement för att få in lite köttig mat. Äter alger i akvariet men är inte överdrivet effektiv.

Odla: Leopard-acanthicus är förhållandevis lättodlad i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören brons. Den leker i grottor eller hålor. Om man vill öka chansen för lek i akvariet kan man simulera torrsäsong och regnsäsong, eftersom vilda Leopard acanthicus leker när regnsäsongen börjar. Det kan vara lite svårt att könsbestämma Leopard acanthicus, men vuxna hanar brukar vara smalare än honorna och man kan se särskilda utväxter på deras