Prickig Dvärgmal

Den Prickiga dvärgmalen blandas ibland ihop med den Blå malen, som är en helt annan art. Det vetenskapliga namnet för den Prickiga dvärgmalen är Ictalurus punctatus.

På engelska är den känd under en lång rad olika namn, inklusive Blue channel catfish, Spotted cat och River catfish.

De Prickiga Dvärgmalarna är väldigt lika de Blå Dvärgmalarna, men man kan lätt se skillnad om man tittar på analfenorna. Om analfenan är rundad har du en Prickig Dvärgmal. Du kan även gissa vad det är för art beroende på vart du fångat den. Blå Dvärgmal finns oftast i strömt vatten, så om du fångat fisken i en sjö är det förmodligen en Prickig Dvärgmal.

De Prickiga Dvärgmalarna är kända för sitt möra och välsmakande kött, men de är inte bara goda att äta, de är också populära att ha i akvarium. Vill du ha en Prickig Dvärgmal måste du dock se till att ditt akvarium är stort nog för den. En Prickig Dvärgmal kan bli 130cm lång och väga upp till 26 kg. Medelstorleken på dem är mycket mindre, oftast väger de runt 1.5 kg. De kan leva i 40 år eller mer.

Den Prickiga Dvärgmalen är en av de viktigaste handelsfiskar som odlas i USA. Detta har gjort att den inplanterats i många olika delar av USA. Alla malar som fångas i USA:s östkuststater stammar från inplanterade individer. Arten har även planterats in i andra delar av världen, t ex Spanien, Nigeria och Ryssland. En Prickig Dvärgmal kan leka med andra flera andra malarter, tex Blå Dvärgmal. Detta har gjort att det nu finns massor av hybridsläkten.

Man kan hitta den Prickiga Dvärgmalen i sjöar, men majoriteten av dem lever i strömmande floder. De föredrar klart vatten med sten eller sandbotten utan tät vegetation. Oftast lever de i sötvatten men klarar även av att leva i bräckt. Du behöver ett väldigt stort akvarium eller en stor damm för att kunna ha en vuxen mal. Ett mindre akvarium kan gå bra om du har ett yngel, som du senare ska släppa ut i det vatten du fångade den i. Släpp aldrig ut fisk i något annat vatten än det du fångade den i. Tänk också på att du riskerar att sprida sjukdomar från ditt akvarium till det vilda. I många fall är det en mycket dålig idé att släppa ut akvariefisk i naturen, och i vissa fall är det till och med olagligt.

Dekorera akvariet med sand eller grus och ge malen några stora stenar som den kan gömma sig bakom eller under. Några plantor går bra, men plantera inte för många eller för tätt.

Använd ett stort filter för att cirkulera vattnet och hålla akvariet rent med. De Prickiga Dvärgmalarna mår bäst av att ha pH 6-8 i vattnet och en temperatur på 25-28°C, men de tar ofta ingen skada om det skulle variera lite. Deras tillväxt beror mycket på temperaturen i vattnet och de växer mest vid 29.5°C. Att malen ska växa snabbt är dock sällan ett mål för akvaristerna.

De Prickiga Dvärgmalarna är lätta att mata i akvarium och de tar emot de allra flesta sorters mat. Oftast äter de på nätterna och på alla vattennivåer. I det vilda äter de vatteninsekter, kräftor, olika blötdjur, skaldjur och andra fiskar. Unga fiskar kan ibland vägra att äta fisk till de blir större och bör istället ges räkor, krabbor och blötdjur.

Man vet inte mycket om att odla den här arten i akvarium, men den föds upp i stora mängder i dammar av professionella maluppfödare. Leklusten kan eventuellt sättas igång i akvarium genom att man sänker temperaturen och sedan höjer den sakta igen. I frihet leker den Prickiga Dvärgmalen under våren och försommaren då vattentemperaturen stiger. De leker i bon som hannen har byggt. Boet kan vara allt från en grotta till en krater han har grävt på botten. Hannen vaktar sedan äggen och ynglen och håller andra rovdjur borta. En enda lek kan resultera i 20 000 ägg, som kläcks efter ungefär 10 dagar.