Marmorgurami

Vanliga handelsnamn: Marmorgurami
Vetenskapligt namn: Trichogaster trichopterus
Synonymer: Trichopterus trichopterus, Osphromenus trichopterus
Familj: Belontiidae
Ursprung: Indonesien, Kambodja, Kina, Laos, Malaysia, Myanmar, Thailand och Viet Nam.
Storlek: 15 cm
Temperament: Fredlig
Svårighetsgrad: 1

Hållning: Marmorgurami är en fredlig fisk som ofta hålls i större sällskapsakvarier. Akvariet bör rymma åtminstone 100 liter. Marmorgurami mår inte bra av att hållas med aggressiva arter. Den rekommenderade vattentemperaturen är 22-28 grader C och pH-värdet bör ligga mellan 6.0 och 7.5. Hårdheten ska helst hållas inom dH 5-19 intervallet.

Akvarieinredning: Marmorgurami hålls med fördel i ett välplanterat akvarium. Inkludera gärna även växter och rötter, det är viktigt att det finns gott om gömställen. Lämna ett område öppet för simning.

Föda: Trichogaster trichopterus är en allätande fisk. I det vilda äter den framförallt plankton, insektslarver och små skaldjur. I akvariet är den inte svår att få att äta och den brukar uppskatta alla sorters standardfoder. Ge din Marmorgurami en varierad kost för att minska risken för brister.

Odla: Marmorgurami är förhållandevis lättodlad i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören brons. Hanarna har spetsigare och mer utdragna ryggfenor än honorna. Hanen bygger ett skumbo för att skydda sin avkomma, så det är viktigt att inte ha stark vattencirkulation i akvariet som förstör boet. Hanen schasar bort honan direkt efter att äggen släppts och vaktar sedan boet noga från alla potentiella faror. Om akvariet är litet ska man helst ta bort honan från det, annars kan hanen bli våldsam mot henne då han tycker att hon håller sig för nära skumboet. Är akvariet över 120 cm långt brukar honan kunna hålla sig ur vägen och man behöver inte flytta henne.

Övrigt: Marmorgurami är en odlingsform av den Blå guramin.