Mosaikgurami

Vanliga handelsnamn: Mosaikgurami
Vetenskapligt namn: Trichogaster leeri
Synonymer: Trichopodus leerii, Osphromenus leeri
Familj: Belontiidae
Ursprung: Indonesien, Malaysia och Thailand
Storlek: 12 cm
Temperament: Fredlig. Hanen svagt revirhävdande under lekperioden. Två hanar bör inte hållas i samma akvarium.
Svårighetsgrad: 1

Hållning: Mosaikgurami räknas som en de tåligaste labyrintfiskarna. Den hör hemma i surt vatten, men klarar ett pH mellan 6.0 och 8.0. Man bör dock sträv efter att hålla det under 7.5. Rekommenderad vattentemperatur är 24 – 28 grader C och hårdheten bör ligga på dH 5-19. Mosaikguramin behöver ett akvarium som rymmer 100 liter eller mer och är vanlig i medelstora, låga sällskapsakvarier. Ska ej hållas med aggressiva arter.

Akvarieinredning: Mosaikguramin hör hemma i träsk och trivs därför bäst i ett tätt planterat akvarium. Det bör dock även finnas en öppen yta för fisken att simma runt i. Inkludera gärna flytväxter och använd stenar och rötter för att skapa bra gömställen.

Föda: Mosaikguramin är en allätare som behöver både köttbaserad mat och växtbaserad mat för att må bra. Du kan t ex ge den ett standardfoder för omnivora och komplettera med gröna ärtor och zucchini.

Odla: Mosaikgurami är en smula komplicerad att odla i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören silver. Hanarna har en mer intensiv röd färg och deras ryggfenor och analfenor är mer utdragna och spetsiga. Hanen bygger ett skumbo mellan vattenväxterna som äggen skyddas i. Hanen vaktar skumboet och kör iväg alla andra fiskar, inklusive honan. Hanen är dock inte lite våldsam mot honan som många andra labyrintfiskar.