Odla Diskus

Diskus är inte en helt enkel fisk att hålla och att odla dem i akvarium är ännu svårare. Bara de som har tidigare erfarenhet av att hålla lättare arter bör ge sig på att ta hand om diskusfiskar, eftersom många diskusfiskar har dött av att oerfarna akvarister har försökt. Diskusfiskar är underbara att hålla, de är vackra och charmiga, men de behöver skämmas bort och akvaristen måste vara beredd på att lägga både tid och energi på att se till att de får den miljö de behöver.

Nyckeln till att framgångsrikt odla diskusfiskar ligger i att alltid ge dem de bästa vattenförhållandena, ha dem i ett akvarium som är stort nog för dem, ge dem foder av hög kvalitet osv. Ett diskuspar som sköts bra kommer föröka sig regelbundet i akvariet och det finns inte något speciellt trix för att framkalla lek hos ett par som inte mår bra. Riktlinjerna för hur man får sin diskusfisk att föröka sig är därför i stort sett samma som för hur man sköter dem.

Först och främst: ett diskuspar kommer inte att föröka sig i ett akvarium som är för litet. Ett djup på åtminstone 40 cm krävs för de här höga fiskarna. Ett 100 cm x 45 cm x 45 cm är därför det minsta akvariet för ett par. Om du har ett 120 cm x 45 cm x 45 cm akvarium kan du ha en grupp om 4-6 mindre diskusfiskar tillsammans till de har bildat sina par.

Vattentemperaturen skall ligga på 28 grader C eller högre och vattnet måste vara väldigt mjukt. Håll pH-värdet så nära 6.5 som möjligt. Du måste vara mycket uppmärksam och övervaka pH-värdet noggrant. Mjukt vatten är dåligt på att buffra och pH-värdet kan därför sjunka väldigt fort och din Diskusfisk mår inte bra i surt vatten. Håll nivån på lösligt organiskt avfall nere lågt det går och låt aldrig nitrat nivån överstiga 20 ppm. Eftersom dina diskusar kräver en proteinrik diet kommer de att producera mycket avföring som höjer nitrat nivån i akvariet. Det bästa sättet att hålla nitrat nivån nere är att utföra regelbundna vattenbyten. En bra tumregel är att byta ut 30-50 procent av vattnet varje vecka.

Som nämnts tidigare behöver en diskus mycket protein i sin föda. Professionella diskusodlare ger oftast sina fiskar ox hjärta. Ox hjärte dieten ska helst kompletteras med andra sorters föda, t ex spenat och blodmaskar. Flingfoder av hög kvalité rekommenderas eftersom det innehåller en blandning av olika näringsämnen, och extra vitaminer kan också vara en bra idé.

Under det första stadiet av odlingsprocessen kommer ditt diskuspar börja försvara en liten del av akvariet. Både hanen och honan blir väldigt revirlystna och vaktar den delen tillsammans. I nästa skede väljer de en ynglingsplats och rengör den noga. En del diskuspar städar av flera platser innan de slutligen bestämmer sig för att lägga äggen på en av dem. Honan kommer att simma över ynglingsplatsen och lägga sina ägg i rader medan hanen simmar bakom henne och genast befruktar dem. Det bör än en gång betonas hur viktigt det är att hålla diskusfiskar i mjukt vatten. Hårt vatten kommer att göra det skyddande membranet som omger äggen så hårt att det blir omöjligt för säden att ta sig igenom. Därför kan hårt vatten göra så att äggen inte blir befruktade och några yngel kommer då givetvis inte att utvecklas. Även om befruktning sker, kan hårt vatten göra det omöjligt för ägget att kläckas och ynglet dör då inuti ägget.

Diskuspar är hängivna föräldrar som vaktar och tar hand om äggen tillsammans. De fläktar vatten över äggen för att försäkra sig om hög syretillförsel och de tar också bort obefruktade ägg för att förhindra bakterietillväxt och mögel. Diskusäggen kläcks inom 48 timmar om vattentemperaturen är rätt. Ynglen kommer att stanna på ynglingsplatsen med föräldrarna i ytterligare 12 timmar. Efter det kommer föräldrarna att flytta runt ynglen i akvariet och använda sig av olika platser att gömma ynglet på. Om du håller vattentemperaturen uppe kommer du ha fritt simmande yngel i akvariet efter ungefär en vecka.

Ynglen behöver inget extra foder för de får mat av sina föräldrar. De vuxna fiskarna utsöndrar en särskild sorts yngelmat mellan fjällen som ynglen kan äta av. Denna föda förser ynglet med allt den behöver för ungefär en vecka. Efter det är ynglen stora nog att äta vanlig mat och du kan börja mata dem med nyfångade glasräkor. Pulveriserat flingfoder är en annan valmöjlighet, men ett något sämre alternativ. Precis som sina föräldrar uppskattar diskusynglen ox hjärta, men eftersom ynglen är så små måste du lösa upp ox hjärta åt dem. Skilj inte ynglen från sina föräldrar innan du är helt säker på att de inte längre livnär sig genom att äta sekret från fjällen.

Om du håller dina diskusyngel i idealiska förhållanden och ger dem passande föda kommer de att växa väldigt fort och vara omkring 5 centimeter i diameter efter 12 veckor. När de har uppnått den storleken är de stora nog att säljas till djuraffärer eller andra akvarister.

Som du kan se är föräldrarna extremt viktiga för att hålla ägg och yngel i liv och det är praktiskt taget omöjligt att föda upp diskus utan dess föräldrar. Deppa inte ihop om ditt diskuspar misslyckas med att föda upp sin första kull. Bara det faktum att de ynglar av sig i ett akvarium är ett gott tecken, och om de misslyckas en gång är det troligt att de lyckas bättre nästa gång. Det kan ta ett diskuspar åtskilliga parningar innan de tillslut gör allting rätt.