Påfågelciklid

I denna guide:

Påfågelciklid - oscar ciklid

Oscar är en mycket populär ciklid.

Vanliga handelsnamn: Påfågelciklid, Oscar
Vetenskapligt namn: Astronotus ocellatus
Synonymer: Acara ocellatus, Cychla rubroocellata
Familj: Cichlidae
Ursprung: Argentina, Brasilien, Colombia, Franska Guyana, Paraguay, Peru, Uruguay och Venezuela
Storlek: 40 cm
Temperament: Revirhävdande och blir extra aggressiv under lekperioden. Bör därför hållas i ett eget akvarium eller med andra tuffa arter.
Svårighetsgrad: 3

Hållning

En vattentemperatur på 24 – 26 °C är lämplig och pH-värdet bör hållas mellan 6 och 8. Den minsta rekommenderade akvariestorleken är 550 liter.

Akvarieinredning

I naturen lever Påfågelcikliden nära gyttjiga och sandiga bottnar i dammar och kanaler. Substratet i akvariet bör därför vara fin sand. Konstruera flera olika bra gömställen genom att använda stenar, rötter mm. Det kan vara svårt att hålla växter tillsammans med en Påfågelciklid eftersom den här arten älskar att gräva. Den kommer även att flytta runt rötter, stenar och andra sorters akvariedekoration. Se till att inget kan falla över fisken och skada den. Din Påfågelciklid kan få för sig att flytta på doppvärmare, termometer mm så det är viktigt att all utrustning är ordentligt säkrad.

Föda

Påfågelciklider äter fisk, räkor, maskar och insektslarver i det vilda. I akvariet äter den i princip allt man ger den. Att den äter en viss sorts mat innebär dock inte automatiskt att det är nyttigt för den, och man bör se till att kosten är varierad och påminner om fiskens naturliga föda. Om du matar med torrfoder och frystorkat foder blir akvarievattnet oftast väldigt smutsigt eftersom fina matpartiklar far ut genom gälarna på Påfågelcikliden.

Odla Påfågelciklid

Påfågelciklid är svår att odla i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören guld. Den blir mycket aggressive under lekperioden. Påfågelciklider bildar par och är öppna substratruvare. Rommen läggs på stenar som putsas ordentligt rena i förväg eller på akvariets glas. En hona kan lägga upp till 2000 ägg per lek. När äggen kläckts förs avkomman av föräldrarna till skyddande grottor. De flyttas runt flera gånger tills de är stora nog att klara sig själva. Akvariet bör därför innehålla både lämpliga stenar och flera olika grottor om du vill odla Påfågelciklid. Det är mycket svårt att könsbestämma en Påfågelciklid, men under själva lekperioden utvecklar honan en synlig papilla.

Övrigt

Det är lätt att bli förtjust i de små vackra yngel som säljs i akvarieaffären, men tänk på att den här arten kan bli upp till 40 cm lång. Den är dessutom aggressiv och möblerar om hela akvariet. Fungera på om du är beredd att hålla en vuxen Påfågelciklid innan du köper yngel.

Det finns flera olika framodlade färgvarianter av Påfågelciklid att välja mellan. Vanliga typer inkluder guld, tiger och albino.