Palettciklid

Vanliga handelsnamn: Palettciklid
Vetenskapligt namn: Pelvicachromis pulcher
Synonymer: Pelmatochromis pulcher
Familj: Cichlidae
Ursprung: Nigeria och Kamerun
Storlek: 11 cm
Temperament: Fredlig, men revirhävdande när den leker
Svårighetsgrad: 2

Hållning: Rekommenderad vattentemperatur 23-26 grader C, pH 6.0-7.5 och dH 5-19. Akvariet bör rymma minst 80 liter.

Akvarieinredning: Den naturliga miljön för Palettcikliden är grunda och tätvuxna vatten, och den tycker därför om akvarier där det finns mycket växter och rötter. Gömställen är viktigt. Grov sand eller fint grus fungerar bra som substrat. Palettcikliden kommer att gräva under lekperioden. Inkludera gärna en eller flera grottor eftersom Palettciklider leker i grottor.

Föda: Palettcikliden hjälper dig hålla akvariet rent genom att äta upp vad den kan hitta i substratet. Den gillar också maskar, insekter och andra smådjur. Äter alla sorters foder i akvariet.

Odla: Palettciklid är förhållandevis lättodlad i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören brons. Honorna är mindre än hanarna och har trubbigare rygg, buk och analfenor. När honan är redo att leka färgas buken i en stark röd färg. Palettciklider bildar par och är substratruvare som leker i grottor. Honan lägger cirka 200-300 ägg per lek och de brukar placeras i grottan tak. Låt båda föräldrarna vara kvar hos avkomman eftersom de vaktar och sköter äggen tillsammans. De fortsätter sköta om sina unga även efter kläckningen och varje kväll tar de tillbaka ynglen till den skyddande grottan. Det är därför viktigt att du inte tvärsläcker i akvariet utan ger föräldrarna en skymningsperiod när de kan samla ihop sina yngel. Låt en lampa vara tänd i rummet en stund efter att du släkt i akvariet.

Övrigt: Man kan påverka könet på avkomman genom att laborera med pH-värdet.