Papegojciklid

Vanliga handelsnamn: Papegojciklid, Papegojfisk
Vetenskapligt namn: Cichlasoma sp. ”hybrid”
Synonymer:
Familj: Cichlidae
Ursprung: Är en hybrid som ej förekommer i naturen.
Storlek: 25 cm
Temperament: Aggressiv, men fredligare än de flesta andra stora centralamerikanska cikliderna. Stora exemplar och lekande exemplar är extra aggressiva.
Svårighetsgrad: 3

Hållning: Det är fortfarande inte känt exakt vilka fiskarter som använts för att få fram den här hybriden, men det handlar om centralamerikanska ciklider. Man misstänker att en av dem är Amphilophus labiatus. Papegojcikliden behöver ett akvarium på minst 300 liter för att må bra. Temperaturen bör vara 25-29 grader C och pH-värdet mellan 6.0 och 8.0. Det är viktigt att man inte låter temperaturen sjunka, för Papegojciklider får mycket lätt vitaprick-sjukan om de hålls i för svalt vatten.

Akvarieinredning: Använd stenar och rötter för att skapa många bra gömställen. Papegojcikliden kan gräva en hel del, så det är svårt att ha plantor som måste planteras i substratet.

Föda: Papegojcikliden är en allätare som accepterar alla sorters standardfoder. Om du håller den med små fiskar finns en överhängande risk för att den äter upp dem också.

Odla: Det är svårt att odla den här hybriden och det är vanligt med misslyckade lekar i akvariet. Papegojcikliden bildar par och är en substratruvare. Fiskarna väljer ut en skyddad plats som lekplats. Finns det en grotta i akvariet kommer Papegojcikliderna troligen att välja den. Honan producerar cirka 75-200 ägg per lek. Det tar ungefär 5 dagar innan de befruktade äggen kläcks. Både honan och hanen försvarar sina unga och kan bli mycket aggressiva under lekperioden. Det är svårt att könsbestämma Papegojciklider, men honorna brukar vara något mindre än hanarna.

Övrigt: Om du stöter på Papegojciklider som inte är röda utan har helt andra färger, t ex blå, gul eller grön, så är de injicerade med färg för det finns inte några sådana hybrider i handel (år 2006). Detta innebär att de kommer förlora sin färg i takt med att färgämnet bryts ned. Dessutom är infärgningen plågsam och skadlig för fisken och färgade fiskar är mycket känsliga och blir lätt sjuka och dör. Man bör därför inte köpa Papegojciklider som har ”fel” färg.