Paradisgurami

Vanliga handelsnamn: Paradisgurami, Paradisfisk, Makropod
Vetenskapligt namn: Macropodus opercularis
Synonymer: Labrus oprecularis, Polyacanthus opercularis
Familj: Belontiidae
Ursprung: Japan, Kambodja, Kina, Nordkorea, Laos, Malaysia, Sydkorea och Viet Nam
Storlek: 10 cm
Temperament: Fredlig, men hanarna är aggressiva mot varandra.
Svårighetsgrad: 2

Hållning: Hanar är aggressiva och under lektiden försvarar de sina revir med våld om nödvändigt. Om du vill hålla mer än en könsmogen hane måste du därför ha ett mycket stort och välinrett akvarium. Paradisgurami uppskattar låg akvarium. Rekommenderad vattentemperatur är 18-25 grader och pH-värdet kan ligga mellan 6.0 och 8.0. Hårdheten bör hållas inom dH 5-19 intervallet. Paradisgurami bör inte hållas i akvarium på mindre än 100 liter.

Akvarieinredning: Paradisgurami äter inte växter, men de kan förstöra dem under lekperioden så det är säkrast att välja tåliga växter som klarar av att ta lite stryk. Det är viktigt att akvariet har gott om gömställen samt en öppen yta för simning. Använd gärna stenar och rötter.

Föda: Paradisgurami äter små vattelevande insekter och andra djur i det vilda, inklusive småfisk. I akvariet brukar den acceptera alla sorters standardfoder. Det är viktigt att den får en varierad kost som innehåller både köttbaserad och växtbaserad mat.

Odla: Paradisgurami är förhållandevis lättodlad i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören brons. Det är inte svårt att könsbestämma Paradisgurami, eftersom hanen har mycket starkare färger och mer utdragna fenspetsar. Under lekperioden bygger hanen ett skumbo för att skydda sin avkomma. Boet skapas oftast under ett stort blad.

Övrigt:
Precis som alla andra gurami kan Paradisgurami simma upp till ytan och andas syre direkt från luften. Den kan därför överleva i vatten med låg syrehalt.

Paradisgurami var en av de första akvariefiskar som introducerades i Europa. Det första kända exemplaret importerades till Frankrike år 1869.