Piraya

Vanliga handelsnamn: Piraya
Vetenskapligt namn: Pygocentrus nattereri
Synonymer: Serrasalmus nattereri, Serrasalmo piranha
Familj: Characidae
Ursprung: Argentina, Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru och Uruguay.
Storlek: 35 cm
Temperament: Skygg. Bör ej hållas med fiskar som ses som bytesdjur.
Svårighetsgrad: 4

Hållning: Pirayan är en stimfisk och bör därför hållas i grupp i akvariet. Små grupper utvecklar en tydlig hierarki. Ett stort akvarium på minst 700 liter är nödvändigt och cirkulation och filtrering måste vara god. Om man matar Pirayorna ordentligt och har ett stort akvarium brukar det gå bra att hålla dem med andra fiskar, men man kan givetvis aldrig vara helt säker om man kombinerar Pirayor med arter som ses som bytesdjur. Under dagen är Pirayorna oftast skygga och återfinns oftast i ett hörn eller annan skyddad plats i akvariet.
Rekommenderad vattentemperatur är 23-28 grader C och pH-värdet bör vara mellan 5.5 och 7.5. Vattenhårdheten ska hållas under dH 20. Sand är bra som substrat, särskilt om du vill försöka odla Piraya.

Akvarieinredning: Växter kan skadas av Pirayorna så det är enklare att använda rötter och stenar för att skapa bra gömställen.

Föda: Pirayan är en rovfisk och äter bland annat insekter, maskar, fiskar och andra djur. I akvariet kan man t ex ge dem fiskfiléer och frysfoder. Ibland går det att vänja dem vid pellets. Det är viktigt att kosten är varierad och att det inte blir ont om mat.

Odla: Piraya är svår att odla i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören guld. Hanarna har en silvergul grundfärg medan honorna är mer gula. Hanarna har även en lätt röd färgton på strupen. Pirayan är en substratruvare och hanen bökar upp gropar i sanden som används som lekplats. Honan kan producera upp till 1000 ägg per lek. Under de första 24 timmarna kommer paret att vakta äggen tillsammans, sedan kommer hanen jaga iväg honan. Ynglen är frisimmande efter en dryg vecka.

Övrigt: Pirayorna är skickliga rovdjur som jagar i stim, men deras farlighet för människan har överdrivits storligen. Man bör dock tänka på att de har vassa tänder och vara lite försiktig när man sträcker ned händerna i akvariet.