Plecostomus Mal

Vanliga handelsnamn: Plecostomus, Pleco, L109
Vetenskapligt namn: Hypostomus plecostomus
Synonymer: Plecostomus plecostomus, Loricaria plecostomus
Familj: Loricariidae
Ursprung: Guyana och Suriname i norra Sydamerika
Storlek: 50 cm
Temperament: Fredlig, men när en hane vuxit sig stor kan den bli revirhävdande mot andra hanar av samma art.
Svårighetsgrad: 1

Hållning: Den rekommenderade vattentemperaturen är 23-26 grader C och pH-värdet bör ligga mellan 6 och 8. Plecostomus kan tolerera ett dH upp till 28. Tänk på att Plecostomus kan leva länge och växa sig mycket stor. För medelstora exemplar räcker 300 liter, men de riktigt stora individerna behöver ett akvarium på minst 700 liter.

Akvarieinredning: Plecostomus är framförallt aktiv i skymningen och under natten, men ett väldekorerat akvarium med dämpat ljus kan locka fram den även dagtid. Använd gärna rötter och stenar för att skapa hålor.

Föda: Plecostomus är en allätande fisk och äter både alger och små skaldjur i det vilda. Många akvarister håller den som algätare, men kosten bör kompletteras med annan mat också. Äter ofta alla former av mat som sjunker ned till botten. Kosten måste innehålla en stor andel växtbaserad mat. Små Plecostomus brukar vara mer effektiva algätare än de som vuxit sig större än 15 cm.

Odla: Plecostomus är en substratruvare som leker i hålor. De behöver gräva ut långa tunnlar och det är därför extremt svårt att få dem att leka i akvarium eftersom akvarier inte är tillräckligt stora. Om du vill göra ett försök ska akvariet helst vara på flera tusen liter och innehålla gott om alger. Du måste också hitta ett par som vill leka ihop, vilket kan vara svårt eftersom det är knivigt att könsbestämma Plecostomus. Honorna brukar vara större än hanarna. De som odlar Plecostomus brukar använda dammar istället för akvarier. I det vilda leker Plecostomus oftast nära ytan längsmed flodbankar och hanen vaktar både ägg och yngel.

Övrigt: Namnet Plecostomus och förkortningen Pleco används för en lång rad olika arter i familjen Loricariidae. Detta beror på att Hypostomus plecostomus var en av de allra första sugmalar som började hållas av akvarister, då under namnet Plecostomus plecostomus. När andra liknande arter började dyka upp i akvariehandeln kallades de också Plecostomus/Pleco. Numera är det många arter som flyttats från släktet Hypostomus, inklusive Hypostomus plecostomus, men Plecostomus/Pleco lever ändå kvar som vardagsnamn. Om du hittar en fisk som säljs som ”Pleco” i din akvariebutik behöver det alltså inte vara en Hypostomus plecostomus, det kan lika gärna vara t ex Liposarcus multiradiatus, Liposarcus pardali eller Hypotenuse punctatus.