Randig otocinclus

Vanliga handelsnamn: Randig otocinclus, Otos
Vetenskapligt namn: Otocinclus vittatus
Synonymer: Otocinclus macrospilus, Otocinclus mariae
Familj: Loricariidae
Ursprung: Argentina, Bolivia, Brasilien, Colombia, Paraguay, Peru och Venezuela.
Storlek: 5 cm
Temperament: Fredlig
Svårighetsgrad: 3

Hållning: Den här fisken är populär bland annat för att den äter alger, inklusive brunalger.

Håll gärna flera Randiga otocinclus tillsammans, då bildar de små stim. Att hålla flera gör också algstädningen mer effektiv. Randig otocinclus är en fredlig fisk som fungerar bra i ett sällskapsakvarium med annan fredlig fisk. Lämplig algätare även för små akvarier eftersom den inte kräver mer än 50 liter för att må bra. Håll vattentemperaturen mellan 21 och 25 grader C, pH-värdet mellan 6.0 och 7.5 och hårdheten mellan dH 2 och18.

Akvarieinredning: Skapa gömställen med hjälp av växter och rötter. Randig otocinclus går bra att hålla tillsammans med levande växer så länge du matar den. Om en Randig otocinclus får för lite mat kan den börja äta upp finbladiga växter i akvariet. Förhållandevis kraftfull vattencirkulation rekommenderas.

Föda: Randig otocinclus är en allätare, och som nämnts ovan äter den mycket alger. Komplettera algerna med fodertabletter för omnivora och grönsaker, t ex gröna äter och zucchini.

Odla: Att odla Randig otocinclus i akvarium är svårt, men några akvarister har trots allt lyckats med det. Randig otocinclus är en substratruvare som lägger ägg på plantor eller på akvarieglaset, gärna i ett skyddat hörn av akvariet. Man kan könsbestämma den här arten genom att titta på kroppsformen; honorna är stora och runda medan hanarna är smalare och mer utdragna.